Договорът влиза в сила със задна дата от 1-ви януари 2021 година. Снимката е илюстративна

Договорът влиза в сила със задна дата от 1-ви януари 2021 година. Снимката е илюстративна

Увеличение на заплатите с 10% на всички работещи в общинските детски ясли, здравни кабинети в детски градини и училища и в ОП "Комплекс за детско хранене" стана факт след подписани вчера анекси към колективните трудови договори между Община Варна и социалните партньори от КНСБ и КТ "Подкрепа". Новото споразумение надгражда основните трудови и осигурителни отношения в сектора, договорени на национално ниво в края на миналата година и влиза в сила със задна дата - от 01.01.2021 г. Така основното трудовото възнаграждение на медицинските сестри става 1 090 лева, а на лекарите – 1 330 лева, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" в Община Варна.

Другата нова придобивка е увеличаване на обезщетението за пенсиониране от шест на седем брутни работни заплати, което е за работещите с над 10 години трудов стаж при един работодател. На всички щатни служители за Деня на здравния работник - 7-ми април, както и за коледните и новогодишните празници, ще се изплаща и по ½ минимална работна заплата за страната.

За периода 2014-2020 г. увеличението на заплатите в детското и училищното здравеопазване в Община Варна е средно с 81%, а общо за функция "Здравеопазване" - с 68%, посочват от общинската дирекция "Здравеопазване".