Спирките от бързата линия намаляват видимостта на рекламата, която е на другите заслони. Снимки Лина Главинова

Спирките от бързата линия намаляват видимостта на рекламата, която е на другите заслони. Снимки Лина Главинова

С 26 000 лева намалиха концесионните такси на наемателя на автобусните спирки в Бургас. Искането за корекция на цената на концесионния договор е входирано в Община Бургас от "Про Комюникейшънс" ЕООД. Фирмата има два договора с Общината за стопанисване на спирки в града. По тях тя плаща годишно 135 334.14 лева без ДДС или по 67 667.07 лева без ДДС за всеки договор.

С писмо от 21-и март 2016 година от управителят на едноличното дружество е информирал Община Бургас, че е нарушен икономическия баланс на концесиите, в резултат на което той е извършил непредвидени разходи и има прекратени дългогодишни договори с клиенти във връзка с отпадналите от новата транспортна схема спирки. От фирмата са алармирали още, че изградените заслони по т.нар. "бърза линия" по проект "Интегриран градски транспорт", който Община Бургас изпълнява от 2008 година, са близо до спирките, които тя стопанисва с концесионните договори и това намалява видимостта и атрактивността от рекламна гледна точка. А приходите на наемателя са само от отдаване на рекламни площи на спирките.

От "Про Комюникейшънс” са поискали разрешение за цялостно брандиране на спирките, да се намали броя на рекламните съоръжения, върху които може да извършва рекламна дейност от 152 на 105 и да се намали концесионното плащане.

В тази връзка в края на 2017 година с решение на Общинския съвет бе създадена Комисия с председател Евгений Мосинов, която да изрази становище по исканията на концесионера. Комисията проведе три поредни заседания, на които разгледа договорите за концесии и приложенията към тях и изслуша концесионера и представител на екипа по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас".

Комисията установи, че е недопустимо искането за брандиране на спирките, тъй като с него се въвежда условие, което се явява съществено по смисъла на чл.137, ал.5 от Закона за концесиите. Тя обаче прецени, че намаляване броя на спирките с реклама от 152 на 105 и пропорционално намаляване на концесионното плащане, без реално да се намаля броя на спирконавесите, разположени на терен е законово. Комисията изрази положително становище и взе решение предложението за концесионно плащане да бъде формирано като процент от оборота на концесионера, в съответствие с  първоначалната му оферта, подадена при участие в процедурата, а именно 12,05% в зона 1 и 11,74% в зона 2 .

В зона 1 са 51 спирки, за които наемателят ще плаща такса в размер на 41703,36 лева, а в зона 2 има 52, за които концесионната такса на година ще бъде 41427,17 лева изчислени при 100% заетост на рекламните съоръжения, както следва: 10% за нуждите на общината и 90% за стопанска дейност на концесионера, каквото е предложението в обвързващата оферта, подадена при участие в процедурата.

От Комисията предлагат Общината да направи корекции по концесионните договори с предложенията за промяна. Докладната записка бе разгледана на сесия на местния парламент. Според Георги Дражев от НФСБ, промените на договора ще засегнат интереса на Община Бургас. Председателят на Комисията Евгений Мосинов защити мотивите, с които е направена корекцията и защити предложенията за изменение на договора.

"Проектът "Интергриран градски транспорт" доведе до промяна на концесионния договор. От фирмата са направили инвестиции за 276 000 лева и е разумно искането им", обясни зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев.

Докладната записка с искане за корекция на концесионния договор бе подкрепена с 42 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се".

Галерия