В изложбата ще бъдат показани арт ефакти, открити при разкопките на свети Кирик. Снимки Община Созопол

В изложбата ще бъдат показани арт ефакти, открити при разкопките на свети Кирик. Снимки Община Созопол

С атракционно влакче и автобуси ще извозват ще извозват жители и гости на Созопол до местността "Света Марина" навръх деня на светицата - 17-ти юли, който е и празник на града.

Най-новите археологически проучвания и открити артефакти в Созопол и страната ще бъдат представени в уникална изложба "Опазването на миналото с поглед към бъдещето". Изложбата, организирана от Общински културен институт "Музеен център" - Созопол и фондация "Балканско наследство", е посветена на празниците на град Созопол и ще бъде официално открита на 16-ти юли, вторник от 17.00 ч. в Центъра за местни занаяти и изкуства.

Изложбата включва артефакти открити и реставрирани в резултат от археологическо проучване и полева школа на остров "Свети Кирик", работилница и школа за консервация на древногръцка керамика в Созопол, както и експонати от археологически разкопки на района на Варна, Пазарджик и Септември. Изложбата ще гостува до 15-ти октомври.

Празничната програма на община Созопол, посветена на света Марина - покровителката на града ще започне от 10.00 часа на 16-ти юли, вторник с  ритуал по вдигане на държавното, европейското и  общинското знаме, който ще се състои на амфитеатър "Аполония". От 10:20 часа ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Република България пред Паметна арка. Вечерта от 19.00 часа на амфитеатър "Аполония" започва открит турнир по канадска борба за ученици под наслов "Активно лято".

17 юли, денят в който православната църква почита света Марина, ще започне с празнична литургия в храм в местността "Света Марина" от 08.00 часа.

Община Созопол е осигурила безплатен транспорт за гости и жители от град Созопол до местност "Света Марина" на всеки половин час с атракционното влакче от 09.30 часа от улица "Републиканска" и от автогарата в Стария град с автобуси от 07.00 часа.

За 08.30 часа е планиран традиционният плувен маратон "Света Марина", който ще стартира от рибарското пристанище, а финалът и награждаването на участниците ще бъде на Централния плаж.

Празникът ще продължи с водосвет в параклиса "Света Марина" в едноименната местност, курбан за здраве и благополучие и народно веселие. Кулминацията на празника на Созопол е концертът на Маргарита Хранова и Орлин Горанов от 21.00 часа на сцената на амфитеатър "Аполония". Вечерта ще завърши с празнична заря.

Галерия