Областният управител Вълчо Чолаков провери лично как върви почистването на канала. Снимки Лина Главинова

Областният управител Вълчо Чолаков провери лично как върви почистването на канала. Снимки Лина Главинова

Почистването на канала, свързващ езерото "Вая" с Черно море, който дълги години е причина за наводнения на складовите помeщения в района, на главния път Бургас - Созопол и бургаския квартал "Долно Езерово", се изпълнява в срок, стана ясно от проверка, извършена на място от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

"Цялостно почистване на канала не е извършвано от 1986 година. След многобройни сигнали от граждани за проблема се опитахме да почистим с лека техника и лица лишени от свобода, но резултатите бяха временни. В търсене на дългосрочно решение разработихме и спечелихме проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, благодарение на който ще може цялостно да почистим съоръжението", коментира Чолаков

Проектът включва два етапа на изпълнение и разделя канала на две части. В момента се реализира първият етап - частта от пристанището до бившата Гребна база. Дължината на участъка е 375 м., срокът за изпълнение  - 9 месеца, а стойността 165 067,02 евро. Освен основното почистване на съоръжението, проектът предвижда още изграждане на път, който да се използва за текуща поддръжка на канала в последствие.

Отстраняването на всички неизползваеми конструкции, включително пресичащи проводи извън експлоатация, изоставени савачни решетки, камъни, растителни отпадъци, битова техника ще доведе до подобряване на екологичните условия в езерото "Вая".

"Въпреки трудностите успяхме да осигурим финансиране за първия етап по почистването. Ще търся и за останалите 261 м. Вече имам няколко идеи, по които Областна администрация работи усилено. Вярвам, че ще успеем не само да почистим канала и да спрем наводненията в района, но и да го облагородим. Да се превърне в зона за рекреация, риболов, гребане, кану-каяк", допълни още областният управител.
В проверката днес се включи и заместник-областният управител Владимир Крумов, когото Чолаков е натоварил с ежеседмичния контрол по почистващите дейности.
Проектът цели физическо подобряване на екологичните условия в езеро "Вая" (България) чрез извършване на инвестиционни дейности, както и повишаване на техническия капацитет за проследяване на качеството на водите на езерото "Гала" (Турция) чрез закупуване на специализирано оборудване. Предвижда се още подобряване на цялостния капацитет за опазване на околната среда и биоразнообразието в двете езера чрез провеждане на паралелни структурирани анализи, изследвания на екологичните условия на водите и замърсителите, формулиране на препоръки и разработване на съвместен модел за оценка на екосистемните услуги.

Галерия