Треньорът Петър Йонов е доволен от постигнатото през годината. Снимки Венелина Стоянова

Треньорът Петър Йонов е доволен от постигнатото през годината. Снимки Венелина Стоянова

С осем купи, от които две шампионски титли, СКВТ „Черноморец“ завърши една успешна 2021 година. В последното състезание за сезона – турнирът за Купата на България, жените се окичиха с бронзовите медали, докато мъжете се класираха на пето място.

Мачовете от двете надпревари трябваше да се играят в края на октомври, съответно в Бургас и в София, но заради пандемичната обстановка бяха пренасочени за края на годината в Бургас.

На басейн „Парк Арена ОЗК“ мъжкият отбор на „Черноморец“ започна в турнира с две неочаквани загуби от „Черно море“ със 7:8 и от „Комодор“ с 4:9. В третия мач от груповата фаза момчетата на Петър Йонов се „събраха“ и удариха с разгромното 16:4 „Аква Спорт“. Тези две загуби и една победа изпратиха „Черноморец“ срещу „Локомотив НН“. Във финала за петото място бургазлии бяха категорични и победиха с 16:12 обиграния с опитни състезатели състав от столицата, където от два сезона играе бившият капитан на „Черноморец“ Виктор Арсенов.

„Това отлагане във времето оказа влияние върху нашето представяне. Не е тайна, че преходът от голям на малък басейн през зимата винаги е създавал проблеми на отборите ни в игрово отношение. В допълнение, заради пандемията беше нарушен тренировъчният ни процес. Беше прекъсната и дългогодишната традиция „Черноморец“ да участва в международни турнири, като дори за първи път не беше реализирана Купа Бургас в края на лятото“, коментира старши треньорът Петър Йонов.

„Подценихме първия мач и си мислихме, че ще навлезем в турнира без проблем. С известна доза шанс „Черно море“ ни победи. Срещу „Комодор“ не можахме да намерим противодействие на опитните играчи и да преодолеем вратаря им. Едва в третия мач намерихме своя ритъм, мобилизирахме се, показахме ниво и победихме „Аква Спорт“. Като трети в групата се изправихме срещу третия от другия поток „Локомотив НН“ и спечелихме двубоя за петото място,“ обобщи участието на тима Петър Йонов, като подчерта, че ще бъдат направени анализи и изводи от представянето. Припомняме, че в последните четири години мъжкият ни тим игра финал четири пъти – в първенството и за купата.

Положителното от този турнир е, че в групата „Черноморец“ разполагаше със 17 състезатели, четирима от тях абсолютни дебютанти при мъжете. Отлично включване направи шампионът с U15 Калин Узунов, който е брат на Виктор Узунов – обявен за голмайстор на турнира с 16 гола и „абониран“ за индивидуалната награда.

„Отборът се развива и ще влезем уверено в държавното първенство за мъже“, бе оптимистичният коментар на председателя на СКВТ „Черноморец“. 

Паралелно с турнира при мъжете се проведе и битката при жените. На басейна в „Меден рудник“ от четири отбора участници момичетата от „Черноморец“ извоюваха бронзовите медали.

Така през изминалия вече състезателен сезон „Черноморец“ е шампион в две възрасти – юноши U15 и девойки U17, като за дамите това е историческа първа титла в историята въобще на бургаската водна топка. Златото нашите ватерполисти украсиха с още две вицешампионски купи – в първенството на мъжете и при юношите U17. Витрината с отличия възпитаниците на треньора Петър Йонов попълниха и с два бронза – жени и юноши U19, третият бронзов медал извоюва отборът девойки U15 на турнира за Купата на БФВТ.

Резултати в груповата фаза – мъже: Черноморец – Черно море 7:8; Черноморец – Комодор 4:9, Черноморец – Аква Спорт 16:4; Аква Спорт – Комодор 7:7; Аква Спорт – Черно море 5:5; Комодор – Черно море 6:8. ЦСКА – Славия 9:8; Локомотив НН – КПС Варна 6:13; ЦСКА – КПС Варна 4:6; Локомотив НН – Славия 14:12; ЦСКА – Локомотив НН 13:11; КПС Варна – Славия 12:5.

Мач за 5-6 място: Черноморец – Локомотив НН 16:12; Мач за 7-8 място: Аква Спорт – Славия 11:9. Полуфинали: КПС Варна – Комодор 9:5; Черно море – ЦСКА 7:15. Мач за 3-4 място: Комодор – Черно море 9:8; Финал: КПС Варна – ЦСКА 10:9. Носител на Купа България стана тимът от Варна. В класирането следват: ЦСКА, Комодор, Черно море, Черноморец, Локомотив НН, Аква Спорт, Славия.

Резултати жени: Локомотив НН – Арена Бургас 15:9; Ботев 2000 – Черноморец 19:6; Локомотив НН – Черноморец 21:6; Ботев 2000 – Арена Бургас 20:3; Черноморец – Арена Бургас 14:10, Локомотив НН – Ботев 2000 - 9:9. С по-добра голова разлика в турнира Ботев 2000 детронира от върха столичанки и вдигна купата. На трето място е Черноморец, четвърти Арена Бургас.

Галерия