Участниците ще се представят пред сградата на Общината. Снимка Архив Черноморие-БГ

Участниците ще се представят пред сградата на Общината. Снимка Архив Черноморие-БГ

С дефиле откриват днес 46-ия Международен фолклорен фестивал в Бургас. То ще започне в 17.30 часа от площад "Тройката" и ще премине по улица "Александровска" до сградата на Общината на площад "Атанас Сиреков", където всяка група ще представи страната си с танци и музика. След това дефилето ще продължи по улица "Алеко Богориди" до Летния театър, където в 20.00 часа ще бъде официално открит фестивала.

В тазгодишното му издание участват близо 400 изпълнители от Италия, Грузия, Македония, Полша, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Китай, Русия и България. Те ще се представят и на сцената на Летния театър. А концерт тази вечер ще изнесе ансамбъл "Никола Гинов", който е тазгодишният носител на приз "Нестинарка". Наградата се присъжда от организатора на фестивала - Община Бургас за съхранение и популуризиране на българския фолклор.

Ансамбълът е създаден през 1974 година към Младежкия културен център в Бургас. Първият му художествен ръководител е Ася Бораджиева. По-късно неин наследник става Дора Барева.
От 1978 до 2012 година художествен ръководител е Никола Гинов. През 1979 година той дава на танцовата формация името "Емона". Под вещото ръководство на Гинов съставът печели много престижни награди на фестивали в страната и чужбина.
Множество авторски танцови постановки са създадени от Никола Гинов, които се изпълняват в цяла България: "На хорото", "Айки", "Тракийски танци", "Шопски танци", "Странджански пролетни мотиви" и други. В основата на неговия живот бе запазването, предаването и популяризирането на българския танцов фолклор.

От есента на 2012 година художествен ръководител на ансамбъла е синът на Никола Гинов - Димитър Гинов. През месец март 2013 година Инициативен комитет предлага ФТА "Емона" да се преименува в памет на дългогодишния ръководител Никола Гинов.