Два български филма ще бъдат показани на 2-ри април в рамките на 21-то издание на международния "София филм фест на брега". Това са пълнометражният филм "Пролетно равноденствие" на режисьора Иван Павлов и късометражният филм "Празник" на Антония Милчева. Прожекциите ще бъдат от 18.00 часа, а киноманите ще могат да гледат двата нови български филма на цената на един билет.

Бургаското издание на фестивала ще бъде открито на 30-ти март в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК и ще продължи до 7-ми април.

Антония Милчева е един от специалните гости на фестивала и ще представи лично 34-минутния си филм "Празник" пред бургаските зрители, който ще бъде показан непосредствено след "Пролетно равноденствие".

"Празник" беше отличен с наградата за най-добър късометражен филм на 40-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" през 2022 г. Оператор е Веселин Христов, а в ролите ще видим Лилия Косева, Цветан Алексиев, Деница Даринова, Милена Ерменкова, Николай Петров, Розалия Абгарян.

Антония Милчева, която е и сценарист на филма, е родена през 1984 година във Видин. Има бакалавърска и магистърска степен по кинорежисура в Нов български университет и е защитила докторска дисертация на тема "Трансформации на автентичността в игралните филми на Рангел Вълчанов" с научен ръководител проф. Георги Дюлгеров. "Гинка" е отличен с наградата "Jameson" на "София филм фест" през 2015 година. За "Zvuk Lampasa" получава награда за най-добър късометражен филм на фестивала "Първи кадър" в Сараево, 2017 година.

След "Спомен за страха" (2016 г.) Иван Павлов отново прави филм по сценарий на Красимир Крумов-Грец и за разлика от многообразието в пролетните нюанси на цветовете, той избира да направи своето "Пролетно равноденствие" в черно-бяло. 

Сюжетът се завърта около три хумористични, но горчиви истории, които се превръщат в екзистенциална драма в живота на малките хора, принудени да понесат всичко с достойнство и да намерят смисъл в абсурда. Приемливият начин да бъде представено това е със средствата на реалността, суровостта, откровеността, стегнатия диалог и документалната простота.

Иван Павлов съзнателно редува деня и нощта, светлината и тъмнината в битуването на своите герои. Те са толкова обикновени, че главните от тях са дори безименни; те са объркани, изгубени във времето и в себе си, смутени и уплашени от несигурното си бъдеще. В образите на тези хора влизат Ивайло Христов, Светлана Янчева, Иван Савов и Красимир Доков. Оператор е Емил Христов. 

На "Златна роза" през 2022 година филмът "Пролетно равноденствие" бе отличен със специалната награда на журито, диплом за Светлана Янчева и награда на гилдия "Критика" за пълнометражен филм.

Билети за кинофеста могат да се купят на касата в Културен дом НХК всеки делничен ден от 10.00 до 18.00 часа. Цената на редовния билет е 10.00 лева, а с намаление - 5.00 лева. Продават се и абонаментни карти.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия