Бургаски журналисти определиха за кои пет каузи ще се гласува

Бургаски журналисти определиха за кои пет каузи ще се гласува

С гласа си бургазлии ще определят коя здравна кауза ще получи финансиране от Константин Бачийски. Зам.-председателят на партия "Средна европейска класа" ще дари 30 000 лева за каузата, която ще събере най-много гласове. Средствата са от годишното възнаграждение на Бачийски като общински съветник.

Според него е справедливо инициативата за нещо, толкова важно да бъде дадена на гражданите, за да могат те да преценят в кои лечебни заведения и за какво точно да бъдат дарени средствата.

По този начин бургазлии ще могат лично да покажат съпричастност към местното здравеопазване.

Дарението е част от кампанията "Повече здраве за Бургас", която Константин Бачийски провежда за поредна година. Инициативата е продиктувана от убеждението му, че работата в полза на обществото трябва да е кауза, а не източник на доходи и тъй като заплатите на общинските съветници идват от данъците на гражданите и хората сами трябва да решат за какво да бъдат изразходени.

Ето защо всичките му възнаграждения като общински съветник за последните осем години са дарени за бургаското здравеопазване.

През 2018 година участниците в допитването препоръчаха с дарението да бъде закупен кувьоз от най-висок клас за нуждите на отделението по  "Неонатология" в УМБАЛ Бургас.

Близо 20 бяха предложенията, които са изпратени до 18-ти октомври. Бургаски журналисти определиха петте, за които ще се гласува. Най-много гласове получиха:

1. Портативен апарат за механична вентилация за нуждите на Спешното отделение на УМБАЛ - Бургас, на стойност 16 800 лева. Наличният е единствен и амортизиран.

2. Ехограф за бързо диагностициране на спешни пациенти при застрашаващи живота състояния за нуждите на Спешното отделение на УМБАЛ - Бургас, на стойност 12 000 лева.

3. Портативен ехограф с трандюсери за коремни органи и сърце. Той служи за ултразвуково изследване на коремнни органи при деца от 2 до 18 години и ще помогне за подобряване на диагностиката на децата, които се лекуват във Второ детско отделение на УМБАЛ - Бургас. Цената е 10 000 лева.

4. Операционна маса и електроножове за Операционния блок на УМБАЛ - Бургас на стойност до 30 000 лева.

5. 7 броя таванни LED лампи със сателит за нуждите на Операционния блок на УМБАЛ - Бургас, на стойност 194 754 лева - една лампа струва 27 822 лева. Наличните са амортизирани и липсата на адекватно осветление затруднява оперативната дейност.

По време на разглеждане на предложенията значителен брой точки получи и искането за закупуване на два броя столове за преглед за Оотделението по гинекология на УМБАЛ - Бургас. Тяхната стойност е 2000 лева. Константин Бачийски заяви, че ще даде средства за тяхното закупуване и на тяхно място бе включено друго предложение.

30 000 лева, осигурени от Бачийски ще отидат за закупуване на апаратурата, която събере най-много предложения. Ако сумата надвишава значително наличните средства, ще бъде сложено началото на кампания за набиране на нужния остатък от сумата.

Гласуването става е до 23-ти октомври чрез онлайн анкетата на страницата във фейсбук. Анкетата може да заредите тук.