Мостът - един от символите на Бургас отново ще бъде осветен с цветовете на националното знаме. Снимка Община Бургас

Мостът - един от символите на Бургас отново ще бъде осветен с цветовете на националното знаме. Снимка Община Бургас

Бургас ще отбележи с празнична програма 145 години от освобождението на България от османско иго. Тя ще започне днес в 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков", пред сградата на Община Бургас, с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

В 11.00 часа площад "Тройката" ще бъде огласен от концерт "В сърцето се ражда ТЯ - Свободата" с участието на вокална група "Морски песъчинки", детски танцов ансамбъл "Атанас Манчев", детски фолклорен ансамбъл "Трите пъти", детски фолклорен танцов ансамбъл "Радост", фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов", танцов състав "Зорница", детски танцов ансамбъл "Звездички" и детски танцов ансамбъл "Лазур".

Също в 11.00 часа пред Руски паметник сще започне тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. Ще бъде извършена заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България от османско иго. Цветя ще бъдат поставени и пред паметнат плоча на ген. А. М. Лермонтов (улица "Лермонтов" №15) и пред Паметник на руския лазарет в Приморски парк.

В 12.00 часа на площад "Тройката" ще се извие българско хоро под звуците на оркестър "Жарава" със солист Александра Димитрова - Сашка. На хорото ще се хванат танцьорите от клубове, школи и състави - "Чанове", "Лазур", "Георгиев", "Бургос", "Пламък", "Лукойл Нефтохимик", "Бургас", "Златен пламък", "Гергьовче", "Огин", "Бял равнец", "Медено котле", "Миладина", "На хорото", "Генгер", "Чайка", "Цвете", "Аратлии", "Хоп и троп", "Крайморие".

В 17.00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде прожектиран документалния филм "Бойните маршове на България", режисьор: проф. Любомир Халачев, а от 18.00 часа ще бъдат излъчени - "Небето над хълма" - сценарий и режисура Надя Тодорова; "Книга за хората" - сценарий и режисура Владислав Лаков и "Непознати" - сценарий и режисура: Камелия Петрова.

За поредна година Община Бургас ще освети за националния празник Моста в бяло, зелено и червено.

От 09.00 до 17.00 часа при вход свободен за посетители ще работят - Историческата, Археологическата и Природонаучната експозиции на Регионалния исторически музей, а от 10.00 до 17.00 часа и Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".