Фестивалът ще се проведе от 7-ми до 20-ти октомври във Флората

Фестивалът ще се проведе от 7-ми до 20-ти октомври във Флората

С южнокорейския шедьовър "Изпепеляване" започва бургаското издание на кино-литературния фестивал "CineLibri" в Бургас. Тази година мотото му е: "Петото измерение". Той ще проведе в експозиционен център "Флора" от 7-ми до 20-ти октомври.

Прожекцията на "Изпепеляване" е от 18.30 часа на 7-ми октомври. Филмът има 39 награди и над 120 номинации, създаден по мотиви от разказа "Горящият хамбар" от сборника "Изчезването на слона" на Харуки Мураками.

Реверанс към будната бургаска публика е срещата с един от специалните гости на фестивала тази година – американския писател Гарард Конли, автор на мемоарната книга "Заличено момче", фокусирана върху травматичните последици от т.нар. "конверсионна терапия" или лечение на хомосексуализъм. Филмът дължи въздействието си и на феноменалните превъплъщения на Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Срещата с Гарард Конли ще се състои на 8-ми октомври от 18:30 ч. непосредствено преди прожекцията на филма в партньорство с фондация "Single Step".

Филмът "Тази, която не съм", в който блести талантът на Жулиет Бинош, също присъства в програмата. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил "драмеди" и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс и ще бъде излъчен на 18-ти октомври, петък, от 18:30 часа.

На 19-ти октомври, събота, един от съавторите на проекта и автор на книгата "Да се изгубиш нарочно" - Крис Захариев, ще гостува в Бургас по повод прожекцията на едноименния документален филм. На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома... Срещата е с начален час 18:30, непосредствено преди старта на прожекцията.

Феновете на първокласния трилър непременно трябва да гледат "Смъртта на един автор" на режисьора Даниел Алфредсон. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ разказ за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите автори на Швеция. Не е за подценяване и ексцентричната скандинавска комедия "Брит-Мари беше тук" по романа на Фредрик Бакман, който вече ни плени с "Човек на име Уве"! Още един шведски филм фигурира в програмата и това е сензационната документална продукция "Мъжът, който си играеше с огъня", посветена на автора на култовата поредица "Милениум" Стиг Ларшон. Можете да видите филма на 15-ти октомври.

"Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен". Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман "Рапорт пред Ел Греко". С "Аз, Леонардо" ще бъдат отлязани 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Бургазлии ще могат да се потопят в това хипнотично филмово преживяване на 13-ти октомври.

"Загадката Анри Пик" по романа на Давид Фоенкинос разказва увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И това е само началото на един лъкатушен разказ, преплитащ съспенс, страст, непроницаеми тайни и екзистенциални размисли. Поетичният "Клер Дарлинг" по романа на Линда Рътлидж "Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг" с Катрин Деньов и Киара Мастрояни ще бъде излъчен на 9-ти октомври.

Ако сте почитатели на съвременно българско кино с универсални послания, не бива да пропускате фината екзистенциална драма "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов и нежната киноимпресия "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев. Два филма, които връщат вярата в потенциала на родните кинотворци!

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция "5 е съвършеното число" ще закрие "CineLibri" Бургас на 20-ти октомври. Това е един изключително стилен, ироничен и забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино.

Билети за прожекциите се продават на касата на Часовника, от понеделник  до неделя, от 10:00 до 18:00 ч., всеки ден от 1-ви октомври. В деня на прожекцията - на касата на експозиционен център "Флора", от 17:00 ч. до 18:30 ч. Цена на билетите е 6 лева, а за пенсионери и студенти - 5 лева.

"CineLibri 2019" се провежда с подкрепата на Столична програма "Култура", Национален фонд "Култура", Национален филмов център, фонд "Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово.