Даниела Дякова ще влезе в ролята на Кармен. Снимки Държавна опера Бургас

Даниела Дякова ще влезе в ролята на Кармен. Снимки Държавна опера Бургас

Операта "Кармен" от Жорж Бизе ще бъде представена сред декорите на Бегликташ тази събота, 20-ти август, от 20.20 часа. Събитието е последното от мащабния фестивал "Опера на светилището" реализиран за трети път от Държавна опера Бургас.

Зад диригентския пулт в събота ще застане маестро Иван Кожухаров, който има таланта и капацитета да превърне всеки спектакъл или концерт под неговата палка в музикално събитие. В ролята на знаменитата страстна циганка Кармен, която е обект на силни и неконтролируеми чувства, безумна ревност, водеща до фатална развръзка, ще бъде невероятното мецосопрано Даниела Дякова, която не крие своето пристрастие и емоционалната си връзка с тази сложна драматична роля. Нейният плътен и наситен глас, с богатство на тембровите нюанси, е изключително подходящ за противоречивия образ, който ще изгради на сцената в Бегликташ.

На 20-и август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде  в сценично партньорство с тенора Костадин Андреев - гост - солист на Софийската опера и балет, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия. На 22 юли т. год. Костадин Андреев бе блестящ на Летния театър в Бургас в ролята на Калаф в операта "Турандот" от Джакомо Пучини.

Даниела Дякова, на чийто темперамент ролята на Кармен импонира великолепно, ще бъде отново помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска фурия, амалгама от страст и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот. Великолепният тенор Костадин Андреев, който многократно е пял на сцените в България и по света с незабравимата и неподражаема Гена Димитрова, ще се превъплъти в ролята на трагично влюбения  Дон Хосе. Талантливият млад баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио,  който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Чудесното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела, басът Делян Славов ще бъде Цунига – той бе в ролята на заговорника Самуел във второто събитие от "Опера на светилището" - операта "Бал с маски" от Джузепе Верди. Като Фраскита на сцената ще се представи сопраното Миглена Славова – гост, която се превъплъти блестящо в ролята на Оскар в „Бал с маски“ от Верди миналата събота на откритата сцена в Бегликташ. Лина Пеева ще бъде в ролята на Мерседес, баритонът Бранимир Недков влиза в образа на Данкайро, тенорът Яни Николов ще бъде Ремендадо, басът Костадин Мечков – Моралес.

Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас, както и Детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева.

Фестивалът "Опера на светилището" е доказателство, че класическата музика носи ореола на непреходност и вечност, като естетика и послания, като култура на мислене и начин на световъзприятие и би трябвало да се поддържа интересът и преклонението пред нейните нетленни послания, а в съчетание с подобен природен феномен, е още по-въздействаща.

Галерия