Анаеробната инсталация преработва биоразградимите отпадъци

Анаеробната инсталация преработва биоразградимите отпадъци

Отпадъците се явяват един от главните източници на парникови газове, като основните са метан и диазотен оксид, отделени при процесите на депонирането им. Мерките за намаляване на емисиите на парникови газове са съсредоточени основно при депонирането на отпадъците (което е с най-голям дял в нивата на емисии), и са насочени към намаляване на количествата депонирани отпадъци.

Община Бургас изгради Анаеробна инсталация за третиране на биоразградими отпадъци, в отговор на устойчивото управление на отпадъците. В съоръжението постъпват зелени (градински) и хранителни (от домакинства; заведения за обществено хранене; пазари за плодове и др.) и е с капацитет 30 652 т/г.

Всички граждани са длъжни да разделят биоразградимите отпадъци от смесените и да ги поставят в кафявите кофи, разположени в града.  Те са предназначени за: обелки от плодове и зеленчуци, месни и млечни продукти, сготвена и сурова храна, пакетчета от чай, утайки от кафе, черупки от яйца, цветя, растителни отпадъци и др.

Хранителните отпадъци се събират в 6580 броя съдове, а зелените – в 1700 броя. Прогнозното количество зелени (градински) и хранителни отпадъци, които се образуват в гр. Бургас е над 22 хиляди тона годишно. Община Бургас е организирала събирането им ежедневноза периода май-септември е, а за периода октомври-април – през ден. Биоразградимите отпадъци, събирани в съдовете, не трябва да съдържат примеси над 10 %.

Отпадъците от кафявите кофи се транспортират до Анаеробната инсталация. В нея се прилага технология на суха метанизация, протичаща в 8 броя биореактори/ферментори за период от 25 дни. Отпадъците, преминали анаеробно третиране, постъпват за последващо компостиране в 6 броя тунели. Следствие на анаеробното третиране на отпадъците се получава биогаз, съдържащ 50 – 60 % метан, 40 – 50 % въглероден диоксид и следи от сероводород. Биогазът се оползотворява чрез когенерационен модул. Получената електрическа енергия се използва за собствени нужди на инсталацията, а излишъкът ще се подава към националната електропреносна мрежа. Отпадъчните газове се пречистват в биофилтър. След биологичното третиране на отпадъците само 10% от количеството на входа на инсталацията ще постъпва за обезвреждане в депо.

Очакваните резултати от разделното събиране на биоразградими отпадъци и последващото им оползотворяване в Инсталацията са: ограничаване количеството на депонираните биоразградими отпадъци; ефективно използване на отпадъците като ресурс и преминаването към нисковъглеродна кръгова икономика.

Информационните дейности са по Проект №046 по Програма „Микропроекти за климата“, финансиран от НДЕФ.