Представянето на книгата в Бургас е планирано за 19-ти ноември

Представянето на книгата в Бургас е планирано за 19-ти ноември

С премиера на книга и филм в Бургас отбелязват 95 години от рождението на Георги Парцалев. Представянето е на 19-ти ноември, четвъртък, в гранд хотел и СПА "Приморец". Авторът на книгата Георги Тошев ще сподели впечатленията си от работата над книгата "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски".

По време на представянето й ще бъде излъчен и документален пълнометражен филм на режисьора Георги Тошев в памет на Георги Парцалев: "Рицарят на смеха".

"Георги Парцалев. Хамлет от град Левски" се ражда като идея още преди три години, след като в поредица от спонтанни и независими един от друг разговори на Георги Тошев с Татяна Лолова и Стоянка Мутафова те определят Георги Парцалев като най-големия български артист. Същото споделя и Лили Иванова в свое интервю със заглавие "Проект: Любяща памет" за съвременниците, с които можем и трябва да се гордеем. Журналистът посвещава времето си в гледане на всички филми с актьора, прослушва записи от интервюта, посещава едноименния музей в гр. Левски, прекарва няколко дни в града и беседва с негови приятели и съвременници. По време на проучването си установява, че публикациите в интернет за Парцалев са предимно неверни и субективни, често и с "жълт оттенък", както и пренебрегват големия му талант. Писаното за него досега е недостатъчно. Преди години историкът Борис Цацов получава от него куфар с личния му архив. Съхранява го дълги години, но не се осмелява сам да разкаже истината. След като прочита биографичните книги "Романът на моя живот" за Стефан Данаилов и "Невена Коканова. Години любов", решава да повери куфара с документи и снимки на Георги Тошев.

"Тази книга е едно от най-трудните ми пътувания в професионалния ми живот. Разбрах, че всъщност нищо не знаем за Георги Парцалев. А с този куфар с архиви изскочиха толкова много и лични неща, които ни дават възможност да вникнем и разберем душевността на Парцалев. Това издание набляга на живота и ролите му; то е опит да се подреди и обясни случилото се", отбелязва Георги Тошев.

Повратен момент за Тошев за написването на "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски" е прочитането на досието на артиста. Въпреки че се смята как той е бил покровителстван от Людмила Живкова и неведнъж играе пред Тодор Живков, Парцалев не е вербуван, нито получава апартамент от властта. Напротив, следен е често и дълги години. Остава дисидент в онези времена, неразбран и често предаван и нараняван.

Премиерата ще се състои в съответствие с предписаните хигиенни мерки и до изчерпването на допустимите места в залата. Организаторите приканват посетителите да носят лични предпазни средства.