Директорът Роза Желева и отборът разрязаха тортата във формата на колата, коята са направили. Снимки Лина Главинова

Директорът Роза Желева и отборът разрязаха тортата във формата на колата, коята са направили. Снимки Лина Главинова

С торта във формата на автомобил и пожелания за успех изпратиха отбора на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника на състезанието "Шел еко маратон", което ще се проведе в края на май във френската столица Париж. Учениците Атанас Христов, Велин Георгиев, Антон Стойчев, техният преподавател Красимир Кънчев и Младен Георгиев - член на училищното настоятелство ще пътуват за квалификациите.

Отборът на ПГМЕЕ ще участва с 350 отбора на квалификациите в Париж. Те ще се състезават в категория "Прототип задвижван с електрическа батерия". 30 отбора от тази група ще бъдат пресяти за финалите на "Шел еко маратон", които ще се проведат през 2019 година в Лондон. Другите три категории на състезанието са: "Прототип заадвижван с бензинов двигател", "Прототип задвижван с дизелово гориво" и "Прототип задвижван с водородна помпа". Участниците в надпреварата са ученици и студенти. Условието е те да са изработили сами автомобила, с който ще участват.

Учениците от ПГМЕЕ и техният преподавател се трудиха три месеца над своето возило. Дизайнът е направен за един учебен час. Електромобилът е дълъг 2,40 метра, широк - 84 см и висок - 90 см. "Инструкциите, които сме следвали при изработването на колата са 90 страници", обясни преподавателят Красимир Кънчев. За направата на шасито е използвана алуминиева стълба, за купето - пяна и стиропор,, за корпуса - фибро стъкло.

Тимът на училището показа завършеният електромобил пред своите съученици и ръководството на училището. "Ролята ни е да помогнем да младите хора да реализират мечтата си. Те направиха колата с минимум средства. Искам да благодаря на кмета на Община Бургас Димитър Николов, който ни подкрепи финансово, за да се реализира участието на тима ни в състезанието", каза директорът на ПГМЕЕ Роза Желева.

В края на седмицата отборът заминава за Париж. Те ще пътуват със специално нает минаван, с който ще превозят и автомобила си. По време на квалификациите ще имат право да направят четири обиколки. За финала ще се класират тези отбори, които изминат разстоянието с най-малко енергия.

Галерия