Общинският съветник Ивайло Вагенщайн (вляво) бе един от гостите, които откупи снимка. Снимки Лина Главинова

Общинският съветник Ивайло Вагенщайн (вляво) бе един от гостите, които откупи снимка. Снимки Лина Главинова

Събраха 1 500 лева в благотворителната инициатива на младежката структура на партия "Движение България на гражданите". Средствата са от продажбата на фотоси от първото издание на фестивала на маскарадните игри, който се проведе в Бургас през есента. Събраните средства ще отидат за закупуване на народни носии за детски градини. Проявата е част от коледна кампания на МДБГ "Дар до сърце".
Гости на благотворителната изложба бяха общински съветници, местни политици, лекари, архитекти, спортисти, представители на бизнес и арт средите, общественици, журналисти, както и симпатизанти на ДБГ. Пръв фотос откупи главният секретар на Областна управа Валентин Люцканов от името на институцията, която представлява, пожелавайки успех на каузата. Примерът му последваха общинските съветници Константин Бачийски и Ивайло Вагенщайн, председателят на Занаятчийската камара в Бургас Майя Стоянова и много други.
Завладяващите снимки са правени по време на фестивала на маскарадните игри, народното и художествено творчество, който се проведе в последните дни на октомври месец тази година в Бургас. Фотосите са дело на бургаски любител фотограф, който с радост ги дарява за благородната кауза. Всяка от снимките беше на стойност 100 лева. В залата бе поставена и дарителска кутия, в която посетителите можеха да пуснат и по-скромно дарение. Така до края на вечерта се събра сумата от 1500 лева, която ще отиде при бургаска детска градина за закупуване на народни носии.
"Още в първия работен ден след празниците ще дарим събраната сума на бургаска детска градина, която за първи път тази година разкри група за фолклорни танци. Има хора, които са заявили, че искат да си купят фотоси, но нямаха физическата възможност да дойдат на изложбата", обясни председателят на младежката организация на "Движение България на гражданите" Антон Иванов. Той е работил по графичното оформление на поканите за изложбата и още тогава снимка на малко дете в народна носия завладява сърцето му. Слага я най-отпред като символ на надеждата и доброто.
Неговият заместник в организацията Ралица Стаматова разкри, че подготовката около всички детайли не е била никак лека, но когато идва от сърцето дава много енергия и положителни емоции.
"Когато обмисляхме третото издание на инициативата ни "Дар до сърце", си казахме, че трябва да е свързано със съхраняването на българските традиции и обичаи, защото само това може да ни спаси като нация. Тогава решихме, че можем да използваме фотографии, които да продадем, заснети по време на Първия фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество. Намери се любител фотограф, който ни ги дари безвъзмездно", сподели Ралица Стаматова, зам.-председател на МДБГ.
Силно рамо на младежите от ДБГ дава лидерът на партията Живко Табаков, който винаги насърчава идеите им.
"Нашата младежка организация се стреми да подпомага всички български деца, защото те са нашето бъдеще. Затова и техните инициативи са ориентирани към най-малките, към училищата. Радвам се, че в тази зала виждам толкова много приятели, наши съмишленици, дошли да ни уважат, да оставят част от себе си. За нас това е най-голямото богатство", каза по време на официалното откриване на изложбата общинският съветник и общински председател на ДБГ-Бургас Живко Табаков. Той е и човекът, спомогнал финансово за отпечатването на фотосите.
Неоткупените фотоси ще бъдат изложени в офиса на ДБГ - Бургас до 20-ти декември. Всеки, който желае да ги разгледа, може да го направи на улица "Фердинандова" №2 Б от 10:00 до 18:00 часа.

Галерия