Деца в иск ще бъдат зарадвани с подаръци за Коледа. Снимка Пресцентър Областна управа

Деца в иск ще бъдат зарадвани с подаръци за Коледа. Снимка Пресцентър Областна управа

Над 100 пакета с играчки, нови дрехи, обувки, книги, козметика и хранителни продукти ще получат децата в риск. Те бяха дарени в рамките на инициативата "Елха на доброто", кампания на Областният координационен механизъм за деинституционализация на деца (ОКМД), която се провежда за втора поредна година.
През 2017 г. институциите – членове на ОКМД, са работили на терен по 24 случаи за превенция на изоставянето, 2 случая на деца, които са реинтегрирани в биологичните си семейства и по 1 - на дете, настанено в приемно семейство. Възрастта им е от 0 до 16 години.
"Водени от убеждението, че всяко дете, независимо от обстоятелствата, в които семейството го поставя, трябва да изживее своето коледно чудо, ще продължим да провеждаме кампанията, да я популяризираме и разширяваме. Благодаря на всички, които се включиха. Областният координационен механизъм е сравнително млада структура, която обединява енергията и желанието на всички участници за опазване сигурността на децата", коментира проф.д-р Севдалина Турманова, заместник областен управител на област Бургас и председател на организацията.
В благородната инициатива се включиха служители на Областна администрация Бургас, граждани, редица организации, фирми, сред които женско сдружение "Самосъзнание", "Зонта клуб" - Бургас, БЧК, клуб "Жени в науката", университет "Проф.д-р Асен Златаров", общински администрации.