Така изглежда Дупката в центъра на Бургас днес. Снимка Авторът

Така изглежда Дупката в центъра на Бургас днес. Снимка Авторът

Сагата с "Дупката" в центъра на Бургас влезе в решаващия етап. Общинските съветници подкрепиха докладната записка на кмета на Бургас Димитър Николов за избор на вариант 1 за делба на имота предложен от вещите лица. До това решение обаче не се стигна веднага. Над два часа продължиха дебатите по темата с прекъсване на заседанието, поискано от групата на Средна европейска класа, което вместо 10 минути продължи почти половин час.

Още преди гласуване на дневния ред на сесията на Общинския съвет съветникът Иван Иванов (СЕК) поиска докладната записка да бъде оттеглена от дневния ред с мотиви - първо да се направи спогодба между всички собственици на терена и след това да се гласува делбата. Предложението му бе подкрепено с 9 гласа "за", 28 "против" и 9 "въздържал се". И така до отпадане на докладната записка не се стигна. Тя бе включена под номер 1 в дневния ред и дебатите в местния парламент започнаха с нея.

Проблемът с "Дупката" продължава с десетилетия. "До 2007 г. Община Бургас е притежавала нищожна част от имота и е имала второстепенна роля в съдебния процес. При встъпването ми в длъжност като кмет изисках промяна в позицията на Общината в съдебния процес с цел защита правото й на собственост. В следствие на това, Община Бургас заяви самостоятелни права по отношение на собствеността и оспори претенциите на частните собственици в имота.

Предприетите действия за извоюване собствеността на Общината тогава срещнаха сериозна съпротива и несъгласие както от частните собственици, така и от политически фигури. Всички предричаха провал и малки шансове за успех поради заплетения юридически казус и изразяваха опасения, че бургаските данъкоплатци ще заплатят разходите при загуба на съдебните дела.

Днес, 16 години по- късно, всички тези опасения вече са категорично опровергани. Община Бургас успешно извоюва спорната територия в полза на бургаските граждани като спечели по- голямата част от терена. Така постигнахме главната си мисия: една обречена собственост, вече е собственост на гражданите на Бургас", пише в докладната записка на кмета Димитър Николов.

Начало на дебатите сложи съветникът Георги Спасов. "Положително е, че се търси решение на този казус. Има неща, които ме притесняват. Цената е ниска. Общината да намери начин да обезпечи собствениците на имоти. Защото в този парцел на тези 2000 кв.м., които ще получат те ще изникне мастодонт с 10 000 кв.м. разгъната застроена площ. Ще станем свидетели на презастрояване на центъра", заяви Спасов.

"Масово се даваха имоти без пари, ние от ГЕРБ се опитвахме да оправим кашата. ГЕРБ се мъчи да реши един проблем на бургазлии. Знаете ли, какви пари искаха тези фирми? Далаверата е направена отдавна", репликира го Бойчо Георгиев (ГЕРБ).

"Г-н Спасов, нямате представа от процесуални действия по делба на имот. Имотът е поделяем. В процедурата вещите лица предлагат вариант. Приемем или не този вариант, съдът ще вземе решение кой какво ще вземе. Те имат право да получат имот. Размерът на имотите зависи от градоустройствения план", обясни Иво Баев.

Георги Спасов поиска цената да бъде завишена, тъй като е под пазарната.

"923 евро за 1 кв. м. там е обидно ниска цена за центъра на Бургас. За нас е важно да се решат тези въпроси преди спогодбата и да се реши кой коя територия ще притежава. Фирма "Мариета" ООД ще има ли претенции за парите, които е платила, ако ги е платила?", попита Иван Иванов (СЕК).

"Тази сага мина през главата ми през последните 10-15 години. Ние сме до тук като администрация. Каквото искате правете, делете, вдигайте цената. Имаше висок риск за Общината завеждайки делата. 4 млн. лева бяха постъпили по сметка на Общината и бяха изхарчени преди 17 години. Ако Общината загубеше делата, имаше риск да плаща повече от 10 млн. лева неустойки. Ние загубихме делото в Бургас. Ако в София имаше препотвърдително решение, не знам как щях да се върна в Бургас. Нямаше да мога да си намеря място, нито в Бургас, нито в България. Ако бяхме загубили делото, администрацията нямаше да може да спре решението тук да се изгради мол. Защото в нашата страна правото на собственост е непрекосновено. 11 дка щяха да бъдат частни. Извоювахме терена за жителите на Бургас. Има предложение тук да се прави парк, детска площадка, атракцион, да се издига паметника на хан Аспарух или монумент на Левски. Какво ще има тук, решавате вие. Поемете този риск. Ако искате не вземайте решения, поемете риска, какво да се случва", заяви в емоционално изказване кметът на Бургас Димитър Николов.

"Кметът Николов изчерпа темата за стореното. Предложението е само за 1 вариант да се говори и да се разписват детайли по спогодбата - за цената на кв. м., кой кой имот ще получи - ще се описва в спогодбата. Предлагали сме да им дадем имоти на друго място, не са съгласни. Искат да получат реални имоти в тази територия", обясни юристът на Общината Златина Георгиева.

"Можем да сложим висока цена и няма да им аспогодба. Съдът ще наложи решението. Днес решението е въпрос на политическа воля. Всеки има право на имот, ако той е поделяем", допълни Иво Баев.

След неговото изказване, по предложение на съветници от СЕК бе дадена десетминутна почивка, която продължи близо половин час.

След това съветниците отново се върнаха в залата и дебатите продължиха. "Без собствениците не можем да решаваме нищо. Не се ли споразумеем няма да се стигне до никъде. Искаме ли да приключим сагата? Резонни са съмненията, които изразяват колегите. Всички претенции трябва да бъдат решени със спогодбата. Затова предлагам да бъде записано, че за Общината остават имоти УПИ2 с 8000 кв.м., УПИ 4 с 900 кв.м. и УПИ 9 с 400 кв.м. и финансовите претенции на съсобствениците да се считат за изцяло удовлетворени", предложи Георги Дракалиев (ВМРО).

"При изготвяне на спогодбата могат да бъдат включени тези предложения. Имотите УПИ 5, УПИ 6, УПИ 7 и УПИ 8 да бъдат предоставени на съделителите. В проекта на спогодбата да бъдат записани условия за решаване на облигационни, финансови и вечно правни претенции, които се предевяват от "Мариета" ООД", обобщи предложенията Златина Георгиева.

"Сега аз имам изискване към Вас. Четири мандата ме печете на огън, заради "Дупката". Като кмет си свърших ангажимента. Искам да спрете с претенциите си към мен. Ако приемете това предложение ,добре. Иначе отивам като независим. Имам право на претенции, след толкова години и напрежение", заяви кметът Димитър Николов.

С това емоционално изказване на кмета на Бургас се премина към гласуване на докладната записка с направените корекции. Тя бе подкрепена с 39 гласа "за" и 4 "въздържал се".