Предизвикателството има и екологична цел

Предизвикателството има и екологична цел

Сърфисти ще порят вълните от Дуранкулак до Резово. Морското предизвикателство "WIND2WIN" за скоростно преминаване между граничните морски села Дуранкулак и Резово ще започне в най-скоро време.

В края на миналата година уиндсърфистите Йоан Колев и Илияна Стоилова, познати от сърф училище "Акаша", обявиха амбициозния си проект за  изминаването на дистанцията от около 300 км от най-северната до най-южна гранична точка на българското Черноморие, движени единствено от силата на вятъра.

Очаква се двамата да преминат разстоянието за 2 дни като конкретната дата за старт ще бъде обявена съвсем скоро, няколко дни преди събитието. Тя зависи изцяло от прииждащите ветрове, по които ще се движат, съпровождани от екип морски биолози.

"Вятърът е нашият най-ключов партньор. В момента в който той ни дари с нужната прогноза - посока север, североизток и сила 8-10 м/с, тогава ще можем да стартираме и да се движим със средна скорост на уиндсърфа – 35 км/ч. Очакваме това да се случи през следващите 10-15 дни", обясни Илияна Стоилова, нежната половинка от тандема.

Целта е не само да се измине за най-кратко време впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни с пластмасови отпадъци. 

Маршрутът на "WIND2WIN" се трасира за пръв път и представлява своеобразен експеримент за сърфистите и целия екип на предизвикателството. По цялата дистанция морските биолози на "WIND2WIN" ще имат задачата да снемат проби, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини).

По този начин ще се допълни пъзелът от информация, който да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и привличане на обществено внимание.

Всички, които се вълнуват как ще се справи екипът на предизвикателството, ще могат да следят на живо координатите на уиндсърфистите в морето в реално време. Линк към GPS трак, както непрекъснато обновяване на информацията ще могат да бъдат намерени в официалното събитие на адрес https://goo.gl/UMfDDg

Галерия