Първата изложба бе представена в Операта през 2019 година. Снимка Архив Черномориебг

Първата изложба бе представена в Операта през 2019 година. Снимка Архив Черномориебг

Изложбата "Мощта на символите", разкриваща тайните на фараоните на Древен Египет ще бъде експонирана във фойаето на Държавна опера Бургас от 15-ти юли до 11-ти септември. Там ще бъдат показани 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло.

Артефактите са специално изработени в Египет по поръчка на фирма "Хорус България" под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен. Д-р Шафи работи от 1977 г. за популяризирането на културата на Древен Египет по света, а през 2000 г. в Париж е удостоен със специалната "Златна награда за технологии и качество".

Артефактите, включени в колекцията, са подбрани тематично, като представят основните ритуали, дейности и вярвания за живота в Древен Египет:

1. Вечност;

2. Розетски камък;

3. Митът за сътворението на света;

4. История за любов и преданост срещу омраза и предателство;

5. Възмездие и справедливост;

6. Сили които защитават;

7. Животът в настоящето и в отвъдното;

8. Смърт;

9. Секхмет – окото на Ра;

10. Сексуална сила и плодородие;

11. Хатхор;

12. Тутанкамон – пътуване към безсмъртието.

По повод навършването на 100 години от откриването на гробницата на момчето-цар от английския археолог Хауард Картър, ще бъдат показани и част от съкровищата на младия фараон.

Интригуващата изложба от артефакти и специално изработеният 15-минутен документален филм представляват интересна образователна платформа, обясняваща царските титли и инсигнии, божествата от Древен Египет, познанието за Дуат (отвъдното) и магическите произведения на древноегипетските писари, художници и майстори.

Базар със сувенири, изработени в Египет, аниматори с облекла от древната империя на фараоните, лекции на египтолози, фестивали на египетската култура, майсторски класове по древноегипетско изкуство, ще допълват експозицията.

Впечатляващият проект "Мощта на символите" се организира съвместно от Община Бургас и "Хорус България" ООД, посветен на загадките на Древен Египет, ще допринесе за разширяване на познанията за Древен Египет на жителите и гостите на Бургас.

Това е втората изложба, която е посветена на Египет и неговите владетиле и ще бъде показана в морския град. Първата бе експонирана през 2019 година.

Галерия