И малкото останали павилиони ще бъдат премахнати. Снимки Община Бургас

И малкото останали павилиони ще бъдат премахнати. Снимки Община Бургас

Със 750 000 лева ще бъде обновена централната улица "Алеко Константинов" в Бургас. Проектът за реконструкцията на улицата е изработен със средства от бюджета на Общината. Сроковете, които са зададени за началото и края на дейностите по него са 2018-2020 година. Обектът беше заложен в капиталовата програма на бюджета на Общината за 2019 година. Той обаче не беше реализиран тогава. Сега средствата за обновяване на улицата, които са в размер на 750 000 лева, бяха гласувани в бюджета за настоящата година. Те са в раздел "Разчет за финансиране на капиталовите разходи през 2020 г.", а перото, по което ще бъдат осигурени средствата е: "Външни източници".

Проектът за обновяване на "Алеко Константинов" предвижда подмяна на настилките с гранитни павета, създаване на нови зелени площи, поставяне на пейки, оформяне на кътове за приятен отдих, монтиране на ново осветление и видеонаблюдение, поставяне на перголи с пълзяща растителност като на улица "Алеко Богориди", покритие на района с безжичен интернет. Старите павилиони, които се намират там и в които се продават предимно дрехи, обувки, кинкалерия ще бъдат сменени с павилиони, изработени от дърво, метал и стъкло. По проект на улицата трябва да има и малко арт кафене.

Подготовката за ремонта на улицата започва. Община Бургас организира процеса за премахване на последните стари павилиони. Това се случва със знанието и съгласието на техните собственици, уточниха от пресцентъра на администрацията. Така се отваря фронт за изпълнението на първи етап от цялостното обновление и в последните дни на февруари ще започне изваждането на старите и монтирането на нови тръби под земята. После ще бъде реконструира улицата отгоре.

Галерия