Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. Снимка Архив Черноморие-бг

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. Снимка Архив Черноморие-бг

Голямо одобрение получава акцията, осъществявана от страна на служителите на сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Бургас, а именно акцията по осъществяване на контрол за повишения шум при придвижване на моторни превозни средства в градска среда.

За последната седмица на водачите на леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са съставени общо 12 акта по Закона за движение по пътищата. Стартирали са и административно-наказателни производства срещу нарушителите, като ще се приложат предвидените принудителни административни мерки.

Проверките на служителите от сектор „Пътна полиция“ преимуществено са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на автомобил - нарушител.

Полицейските служители на ОДМВР - Бургас осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.