Организатор на плувния маратон Порт Бургас е Цанко Цанков /вляво/ със съдействието на Община Бургас. Снимки Черноморие-бг

Организатор на плувния маратон Порт Бургас е Цанко Цанков /вляво/ със съдействието на Община Бургас. Снимки Черноморие-бг

За втора поредна година Бургас ще бъде домакин на международен плувен маратон "Порт Бургас", който ще се проведе утре, събота в акваторията на Морска гара. Главен организатор е Цанко Цанков и неговият клуб "Победа", с подкрепата на Община Бургас и спонсори. Всички участници - както професионални плувци, така аматьори и ентусиасти, ще преминат задължителен медицински преглед. За целта на място ще има работещи два пункта. Стартът на 2000 метра е в 12:00 часа, а този на 4000 метра в 15:00 часа. Крайният срок за заявки за участие е в събота, час преди официалното начало. Дотук онлайн са се записали 130 плувци от 10 държави - Полша, Германия, Сърбия, Северна Македония, Русия, Украйна, Турция, Люксембург, Армения и България, съобщи главният организатор Цанко Цанков.

Общият награден фонд е в размер на 4400 лева. Главен съдия е Вили Цеков, който е международна категория. Всеки участник в плувния маратон ще получи възпоменателен медал, спортна тениска и предметни награди. Ще има специални призове и за най-добре представилите се бургазлии, съответно на 2000 и 4000 метра. Още приятни изненади очакват участници и зрители. Награждаването е планирано да се проведе между 18:00 и 18:30 часа.

В утрешния ден, заради мащабното спортно събитие, достъпът на автомобили до Морска гара ще бъде силно ограничен. Община Бургас се е погрижила да улесни максимално състезатели и зрители, като е осигурила безплатна зона за паркиране на улица "Булаир" в отсечката от ул. "К. Фотинов“ до ул. "Цар Симеон I“ от 12.00 до 22.30 часа на 20-и на август, събота, съобщи зам.-кметът Диана Саватева.

Галерия