Кръстът е дело на бургазлията Руси Стоянов

Кръстът е дело на бургазлията Руси Стоянов

Изготвяне на проект за облагородяване и поставяне на паркова мебел в местността Шилото. Това са поискали, в докладна записка, общинските съветници от ГЕРБ - Пеньо Мечков и Калояна Живкова. Те уточняват, че предложението им е свързано с настояване от страна на бургазлии.

Местността "Шилото" се намира западно от най-големия бургаски комплекс "Меден рудник". Там е разположен внушителният, 15-метров кръст дело на Руси Стоянов. Монументът се вижда от различни точки на града през светлата и тъмната част на денонощието. Освен градски символ той е и един от знаковите елементи от бургаската обществена среда.

Също така Шилото е предпочитана дестинация за любителите на екстремни спортове – планинско колоездене, парапланеризъм.

Вносителите на докладната считат, че би било полезно за жителите и гостите на Бургас да бъде помислено за по-удобен достъп до върха, както и за редовно почистване и облагородяване на замърсената с отпадъци местност.

Към момента, поне веднъж в годината, пространството се почиства.

"Районът е подходящ за спорт и отдих, в непосредствена близост до застроената част на града. Монументът "Кръст" е произведение на изкуството, до което трябва да има осигурен лесен достъп за всички, които искат да го видят отблизо", пишат Живкова и Мечков.

По настояване на Калояна Живкова, още преди две години, беше възстановено осветлението на монумента.