Евгений Мосинов (вляво) е един от съветниците, които сложиха подписи под докладната. Снимки Архив Черноморие-Бг

Евгений Мосинов (вляво) е един от съветниците, които сложиха подписи под докладната. Снимки Архив Черноморие-Бг

Общинските съветници от БСП - Евгений Мосинов и Стоян Колев не оттеглиха подкрепата си местен референдум, свързан с чистота на въздуха в Бургас, въпреки че решението на партията е друго. Двамата съветници бяха сред 11-те, които сложиха подписите си под предложението на Живко Табаков (лидер на ДБГ и независим съветник в местния парламент б.а.) за местно допитване по темата. Така докладната записка влезе в дневния ред на сесията на ОбС - Бургас, която се провежда днес. Двата въпроса за референдума са формулирани така: 1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?; 2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?

Преди началото на дебатите двата от съветниците, подписали се под докладната, оттеглиха подкрепата си - Ивайло Вагенщайн от НФСБ и Кирил Начев от СЕК. Евгений Мосинов и Стоян Колев не го направиха, въпреки че Общинския съвет на партията им излезе с друго становище.

"ОбС на БСП – Бургас не подкрепя провеждане на референдум за замърсяването на атмосферния въздух с така поставените въпроси. Считаме, че така формулирани, те не решават нито един от проблемите с чистотата на въздуха в нашия град, както и няма да доведат до пряк резултат.

За да се предприемат реални действия, които ще решат проблемите свързани с притесненията на бургаските граждани, е необходимо:

Общинският съвет на Община Бургас със свои решения да изиска от общинската администрация:

1. Отчет за изпълнение на задълженията за осъществяване на   контрол и за управление на дейностите, свързани с осигуряването на чистотата на атмосферния въздух на територията на общината, като акцентът се постави на резултатите.

2. Да проучи възможностите за диференцирано независимо измерване на ФПЧ /фини прахови частици/ за установяване на количеството на земния прах във въздуха и влиянието на състоянието на уличните и тротоарните настилки за запрашеността на същия.

3. Да информира периодично гражданите на общината за състоянието на околната среда", пише в решението на Общинския съвет на БСП, взето на заседание, което се проведе ден преди днешната сесия.

Въпреки него, съветниците на партията - Мосинов и Колев не оттеглиха подкрепата за докладната записка.

"Те ще трябва да обяснят действията си на общинската конференция на партията, която ще се проведе на 15-ти декември. Ще трябва да обяснят на хората, които са ги избирали, защо са постапъли така, въпреки че решенията на партията е друго", коментираха от централата на БСП на улица "Фердинандова" в Бургас.

Галерия