Търговията се извършва директно от този камион. Снимки БСП

Търговията се извършва директно от този камион. Снимки БСП

Съветниците от коалиция "БСП за България" Живко Господинов и Мадлен Мутафян са входирали две питания към кмета на Община Бургас Димитър Николов. Едното касае нерегламентирана търговия на дини от камиов в комплекс "Лазур".

Търговци, които извършват законна дейност, се оплакват, че на улица "Велико Търново" в "Лазур" има нерегламентирана търговия.

"От началото на летния сезон ежедневно от камион, паркирал на уличното платно се осъществява продажба на дини, пъпеши, тиквички и други зеленчуци. Очевидно, продажбата се извършва от превозно средство, директно на самата улица, общинска собственост. Това не е място, попадащо в схема за съответния район за  разполагане на преместваем обект, както и камиона не е преместваем обект, отговарящ на изискванията на  Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на община Бургас", посочват общинските съветници.

"Търговците по същата улица заплащат месечни наеми, осъществяват дейността си в съответствие с всички законови изисквания, като за целта се снабдяват с необходимите разрешителни документи, заплащат дължими такси, данъци. Това автоматично поставя в неравнопоставено положение изрядните платци и цените на които те продават продукцията си включват и разходите за наем и др. Докато в същото време стоката им става неконкурентноспособна, поради наличието на нелоялни търговци в съседство с наетите от тях обекти, които не плащат нищо - нито наем, нито данък, нито право на ползване, нито съобразяват обекта за продажба с каквито и да е хигиенни норми", категорични са представителите на БСП в местния парламент. Те желаят да получат писмен отговор на следните въпроси:

- Кой е разрешил да се осъществява търговска дейност и да се продават зеленчуци от камион, паркиран на общинската улица "Велико Търново"?

- Кой не е упражнил контрол върху непозволено от закона ползване на общинска собственост?

- Какви мерки ще предприеме Община Бургас във връзка с изложеното в настоящото питане ?

Второто питане е във връзка с предприемане на мерки от Община Бургас във връзка с изпълнение на договор за озеленяване в централна градска част.

В първия документ се отнася за района на Борисовата градинка, срещу Младежки културен център, който е предпочитано място за отдих, спорт и забавление на голяма част от жвеещите в района на комплекс "Възраждане", а също така и на много други граждани, придружаващи децата, които посещават различни активности в МКЦ.

"За съжаление, напоследък растителността в градинката не е поддържана и храстите вече заемат голяма част от тротоара на улиците "Гладстон" и "Цар Борис I" и са израснали на височина над 2 метра. Пълни са с отпадъци и са изгубили обичайният си добре поддържан вид", констатират общинските съветници. Те желаят да получат писмен отговор на следните въпроси:

- Каква е причината растителността в Борисовата градинка да е в настоящият неподдържан вид ?

- Какви мерки ще предприеме Община Бургас за подобряване/резитба/ на растителността в Борисовата градинка?

Галерия