Броят на продадените общински жилища е по-малък от придобитите през 2020 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Броят на продадените общински жилища е по-малък от придобитите през 2020 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинските съветници отхвърлиха искането на колегите им от коалиция "БСП за България" за създаване на фонд "Жилища", в който да влизат средствата от продажбата на апартаменти, общинска собственост. Докладната записка на Христо Панайотов и Стоян Коларов бе разгледаната на сесия на местния парламент, която се проведе днес. Вносителите бяха оттеглили от докладната параграф 1: "В глава шеста "Продажба на общински жилища" се добавя нов чл. 45 със следното съдържание:  чл. 45 Собствениците на придобитите жилища по чл. 37 и чл. 38 нямат право на неговата препродажба в срок от 3 години" и той не бе предмет на дебатите.

Съветниците предлагат в параграф 2: в глава шеста "Продажба на общински жилища" да се добави нов чл. 46 с ал. 1 и ал. 2 със следното съдържание: чл. 46, ал. 1 Средствата от продажба на общински жилища постъпват целево във фонд "Жилища"; чл. 46, ал. 2 Натрупаните средства от фонд "Жилища" се разходват само за финансиране на изграждането на нови общински жилища.

Христо Панайотов и Стоян Коларов мотивират предложението си така: "Към 13-ти ноември 2020 г. чакащите за настаняване в общински жилища са 449 души. Същевременно, за последните 5 години, Община Бургас е придобила едва 9 общински жилища, като очаква още 24 апартамента и 14 паркоместа. За същия 5-годишен период реализираните средства от продажба на такива жилища са в размер на 4,55 млн. лева. Съгласно Закона за общинската собственост, по своето предназначение общински жилища са: жилища за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди; жилища за продажба, замяна и обезщетяване на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени за общински нужди; ведомствени жилища и резервни жилища. Предвид ограничения брой жилища, с които разполага Община Бургас, и с цел задоволяване на нуждите на онези, които не биха могли да се справят без тази подкрепа, предлагаме постъпленията от продажбата на общински жилища да отиват в специално създаден фонд "Жилища". А постъпилите финансови средства във фонда от продажбата на съществуващите общински жилища - да бъдат разходвани само за изграждането на нови общински жилища. Тази идея напълно кореспондира с чл. 127, т. 2 от Закон за публичните финанси според който: „Постъпленията от продажба на общински нефинансови активи се разходват само за финансиране на изграждането, за основен и текущ ремонт на социална и техническа инфраструктура, както и за погасяване на ползвани заеми за финансиране на проекти на социалната и техническата инфраструктура и за погасяване на временни безлихвени заеми, отпуснати по реда на чл. 130ж, ал. 1".

"Трябва да променим тенденцията за намаляване на общински жилища. Остава съмнението дали се придобиват целево. А ако процесът продължава, Община Бургас няма да разполага с общински жилища", каза по време на разискването единият от вносителите - Стоян Коларов.

"Общинският бюджет се ръководи от Министерството на финансите. Г-н Коларов не е първият, който предлага това. Всички средства отиват в бюджета, а Вие - общинските съветници решавате как да се харчат. За да стане факт това предложение, трябва да се създаде юридическо лице, а това противоречи на разпоредбите", коментира Красимир Стойчев - зам.-кмет по бюджет и финанси в Община Бургас.

"Докладната записка е много добра и провокира дебат. Аз лично бих подкрепил и параграф 1. Ако не може да заделим приходите, тогава да ги заложим целево за следващата година", предложи общинският съветник от ДБГ Живко Табаков.

Според д-р Антонио Душепеев (ГЕРБ), в момента за настаняване в общински жилища чакат между 400 и 500 души. Ако броят на жилищата нарастне, с още поне 200 ще се увеличи броя на кандидатстващите за настаняване. Проблемът, според Душепеев, се корени в закона, който не е променян, но не е това начина. Той подкрепя продажбата на стари амортизирани жилища, които носят само разходи на Общината.

Според данни, изнесени от зам.-кмета Красимир Стойчев по време на дебата, през 2020 година е имало 27 процедури за продажба на общински жилища, като са продадени 10, а Общината е придобила 59 - 47 в новия блок в Меден рудник и 12 от обезщетение.

"Защо при направеното искане от нас от администрацията са споделили други цифри, не смея да гадая", заяви другият вносител Христо Панайотов. При направеното запитване за броя на придобитите жилища за петгодишен период от администрацията са посочили друга цифра, която е включена в докладната записка на съветниците от "БСП за България".

"И двете цифри са коректни. Към момента на подаването им, не са били приключили производствата, а към този момент вече са", коментира разминаването в цифрите Живко Димитров - директор на дирекция "Управление на общинската собственост" в Община Бургас.

По време на гласуването докладната на съветниците от "БСП за България" не получи подкрепата на мнозинството.