Кошчетата на улица Алеко Богориди са препълнени в късните часове на нощта

Кошчетата на улица Алеко Богориди са препълнени в късните часове на нощта

Мария Маркова - общински съветник от ДБГ в местния парламент на Бургас е отправила питане до кмета на общината Димитър Николов във връзка със сметосъбирането и сметоизвозването на отпадъците в града.

"През последните няколко седмици в качеството ми на общински съветник получих множество сигнали от граждани за преливащи кошове с отпадъци, разположени по улица "Алеко Богориди". Извърших лична проверка за потвърждение на стигналата до мен информация и се оказа, че действително в късните часове на денонощието, когато множество бургазлии и гости на града се разхождат по централните улици, кошовете за боклук преливат от всякакви видове отпадъци и от тях се носи зловонна миризма. Считам това за недопустимо с оглед на протичащия летен сезон, както и поради реалната опасност от зарази", пише в писмото на Маркова до кмета на Бургас.

В началото на 2021 година системата за сметосъбиране в Централната градска част на Бургас беше модернизирана, като бяха поставени близо 150 нови контейнера от системата "Nord". Целта беше те да заменят по-старите съдове за отпадъци, като новите контейнери да бъдат с по-голяма вместимост.

Съветникът от ДБГ поставя два конкретни въпроса: "По какъв график и колко често сметопочистващата фирма "Нелсен Чистота" почиства централните улици на град Бургас?" и "Ще бъдат ли наложени и в какъв размер санкции на фирмата, която очевидно не е достатъчно прецизна в извършването на дейността си?".