Кръстът е осветен по инициатива на Калояна Живкова и Пеньо Мечков. Снимка Архив

Кръстът е осветен по инициатива на Калояна Живкова и Пеньо Мечков. Снимка Архив

Ще бъде ли почистен и облагороден района на връх "Шилото", където се се извисява кръста, дело на Руси Стоянов? Това пита Община Бургас общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова. Въпросът е внесен в деловодството на местния парламент. Шилото се намира на километър западно от най-големия бургаски комплекс "Меден рудник". Това е най-високата кота на града. "Там е разположен внушителният 15-метров кръст на Руси Стоянов. Монументът се вижда от различни точки на града през светлата и тъмната част на денонощието. Освен градски символ той е и един от знаковите елементи от бургаската обществена среда. Връх "Шилото" е предпочитана дестинация за любителите на екстремни спортове – планинско колоездене, парапланеризъм", пише Калояна Живкова. Тя уточнява, че предвид настъпването на топлите месеци от годината би било полезно за жителите и гостите на Бургас да бъде помислено за по-удобен достъп до върха, както и за почистване и облагородяване на замърсената с отпадъци месност. Би могло да се помисли как да бъдат увлечени бургазлии да съхраняват чистотата в този район, като месността се вкючи в кампанията "Да изчистим България заедно".

"Районът е подходящ за спорт и отдих, в непосредствена близост до застроената част на града. Монументът "Кръст" е произведение на изкуството, до което трябва да има осигурен лесен достъп за всички, които искат да го видят отблизо", твърди общинският съветник.

През 2016 година по инициатива на Калояна Живкова и Пеньо Мечков от групата на ГЕРБ, беше възстановено осветлението на монумента, което дава възможност да се вижда и вечер.