Докладната записка е входирана от Живко Табаков (вляво). Снимка Архив Черноморие-бг

Докладната записка е входирана от Живко Табаков (вляво). Снимка Архив Черноморие-бг

Да бъдат освободени от туристически данък всички хотели и собственици, които отдават къщи за гости и стаи за срок от една година. Това предлага в своя докладна записка общинският съветник от ДБГ Живко Табаков. Той е входирал в Общинския съвет докладна записка с предложения за облекчаване на хората, които предлагат туристически услуги във връзка с въведеното в страната на 13-ти март извънредно положение заради разпространяването на корона вируса.

"Предвид динамичната ситуация, не може да се прогнозира как ще протече летният ни сезон, както и дали изобщо ще има такъв. Доколкото имаме актуална информация, все още в дългосрочен план резервации не се отказват, но се бавят плащания. В социалната мрежа вече има много публикации от хора, които се притесняват, че парите им по отказани почивки няма да бъдат възстановени. Още повече, че някои фирми са преустановили вдигането на телефоните си, други са фалирали. Ако туроператорите, хотелиерите или авиокомпаниите се притесняват от фалити заради изплащане на неосъществени почивки, могат да разсрочат плащанията или да ги направят валидни за една година напред. Но никой не може да гарантира, че крайните клиенти ще се съгласят да ползват ваучери, според препоръките на кабинета, вместо да им бъдат възстановени сумите", пише в докладната си Табаков.

Според него, извънредното положение, в което се намираме, трябва да ускори процеса за по-активно рекламиране на Бургас през различни инструменти. "Неразумно би било да чакаме кризата да свърши, за да предприемем конкретни действия. Към този момент и Министерството на туризма също обмисля изработване на кризисна рекламна кампания и мерки, насочени към запазване на летния сезон, като за тази цел са изпратени писма до всички съществуващи Организации на управление на туристическите райони (ОУТР)", пише още в мотивите на съветника.

"Считам, че мярката "нулева година за събиране на туристически данък" няма да ощети Община Бургас в големи размери, предвид факта, че събраният такъв за предходната година, е в размер малко над 300 хил. лева, но пък ще остави свежи пари в хотелиерския бизнес.В опита си да подпомогнем засегнатите в сектора на местно ниво, а също така и държавата в тази безпрецедентна ситуация, предлагам следните мерки и действия:

- Пренасочване на неразходвани средства от участие на Бургас в туристически борси  за сключване на договор с медийна агенция, която да изготви кризисна рекламна стратегия за ефективно рекламиране на Бургас като туристическа дестинация. Сумата да не надвишава 20 хил. лева;

- Безвъзмездно ползване на общинските площи и съоръжения за реклама при заявено желание от страна на бургаския бизнес и при установен график за период до една година.