Христо Панайотов е входирал предложението си в ОбС - Бургас. Снимка Лина Главинова

Христо Панайотов е входирал предложението си в ОбС - Бургас. Снимка Лина Главинова

По-справедливо разпределяне на средствата между детско-юношестките школи в Бургас. Това предлага общинският съветник от "БСП за България" Христо Панайотов. Предложението му е входирано  Общинския съвет и е по повод докладната записка на кмета на Бургас Димитър Николов за извършване на вътрешнокомпенсирани промени в бюджета и разчета за финансиране на капиталовите разходи за 2019 година. В частта функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело", дейност 714 - "Спортни бази за спорт за всички", с цел подкрепа на детско-юношеските школи, са предвидени съответно 100 000 лева за СНЦ "Футболен клуб Нефтохимик Бургас -1962" и 30 000 лева за СНЦ "ФК Черноморец 1919 - Бургас".

"В качеството си на общински съветник напълно подкрепям желанието на Община Бургас за подкрепа на детско-юношеските школи, защото смятам, че по този начин се инвестира в бъдещето на децата на Бургас. Спортът е здраве и неговото практикуване трябва да се подкрепя от всеки един от нас. За съжаление обаче отчитам, че с това решение за пореден път ще се направи опит за разделение на бургаските деца", обяснява мотива си Христо Панайотов. Той посочва още, че от регистъра на спортните клубове, финансирани от Община Бургас, става видно, че през 2019 година освен горепосочените две школи, са финансирани и още три - ДФК "Звездичка", ФК "Бургас спорт" и СФК "Свети Никола".  

"Ние, като общински съветници, трябва да подпомагаме всички футболни школи и да не даваме преимущество на едни за сметка на други. С какво децата на последните три школи са по-различни от водещите две, нима от там не може да излезнат новите футболни звезди на града ни, от които впрочем силно се нуждаем", пита общинският съветник.

Той предлага от заделените 130 000 лева за подпомагане на ДЮШ в Бургас, да се отделят 20% за финансирането на ДЮШ на ДФК "Звездичка", ФК "Бургас спорт" и СФК "Свети Никола". По този начин школите към ФК "Нефтохимик" ще получат 80 000 лева, ФК "Черноморец" - 24 000 лева, а тези на ДФК "Звездичка", ФК "Бургас спорт" и СФК "Свети Никола" - по 8600 лева.

Синът на Христо Панайотов тренира футбол в ФК "Бургас спорт", за което съветникът всеки месец плаща такса. "Аз съм родител и като такъв искам да има средства за всички детски школи", коментира Христо Панайотов въпроса на "Черноморие": "Има ли конфликт на интереси, след като прави предложението за разпределение на средствата, а синът му играе в един от тези клубове?".