Докладната записка на Живко Табаков (на преден план) ще бъде разгледана на предстоящата сесия на местния парламент в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Докладната записка на Живко Табаков (на преден план) ще бъде разгледана на предстоящата сесия на местния парламент в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинският съветник Живко Табаков предлага три канала за рекламиране на Бургас като туристическа дестинация. Той входира докладната си записка с конкретни предложения в помощ на бизнеса и туризма в общината, за да бъдат преодоляни последствията от пандемията с COVID - 19.

Още в края на март Табаков предложи да бъдат заложени 5 000 лева за изработване на маркетингова стратегия как Бургас ще се рекламира, за да привлече туристи в създалата се нова обстановка. Тогава предложението му не бе подкрепено от колегите му в ОбС. Сега той входира нова докладна със седем мерки, една от които е - "Отделяне на средства в размер на 50 хил. лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация".

Съветник със седем предложения в подкрепа на туризма и бизнеса в Бургас

"Става въпрос за рекламиране в три насоки - онлайн реклама, медийна реклама и външна реклама", каза пред "Черноморие" Живко Табаков, който е и председател на Постоянната комисия по туризъм в ОбС - Бургас. "За да има резултат, трябва да се рекламира активно в периода 15-ти юни - 20-ти юли. В този период хората избират, къде да прекарат лятната си отпуска. А ние трябва да насочим усилията си към привличане на български туристи, както и на туристи от съседна Румъния, от Молдова, Украйна и Беларус. Това са страните, от които може да се дойде по суша - с личен автомобил от Румъния и с организирани автобусни превози от другите три страни", разясни Табаков.

Всеки един от инструментите, които Табаков предлага за реклама работи по различен начин. Първият - онлайн рекламата, е насочен към чуждестранните туристи. Става въпрос за рекламиране на Бургас в социалните мрежи. Медийната реклама е в телевизиите, радиата, сайтовете и печатните издания. Тя е насочена предимно към родните туристи. А третият вид е т.нар. външна реклама чрез билбордове. Според Табаков, те трябва да бъдат разположени по магистрала "Тракия", защото целят да привлекат жителите на по-големите градове - София, Пловдив, Стара Загора.

Докладната му записка трябва да бъде разгледана и гласувана на предстоящата сесия на местния парламент в края на май.