Предложението е на Манол Тодоров (вторият отляво надясно). Снимка Лина Главинова

Предложението е на Манол Тодоров (вторият отляво надясно). Снимка Лина Главинова

В двора на всяко училище на територията на община Бургас да има площадка по безопасност на движение по пътищата. Това предлага в своя докладна записка общинският съветник от "Движение България на гражданите" Манол Тодоров. Той мотивира предложението си с данни. "Близо 40 деца загиват от катастрофи в България всяка година, а стотици деца са ранени вследствие на пътни инциденти. За повечето хора това е статистика, но за семействата на тези деца това е най-ужасяващото нещо, което може да се случи на един човек. Всички знаем, че България се намира на челно място в черната статистика по брой загинали на пътя и всяка година всички ние участваме във "войната по пътищата". Пътната превенция е може би най-важното, в което трябва да се съсредоточим, за да се преборим с тази "война", пише в докладната записка на Манол Тодоров.

"Изграждането на площадки по БДП на територията на всички бургаски училища, които имат ученици от 1 и 2 клас, ще направят часовете по БДП не само по-интерактивни за всички ученици, но така също децата лесно ще добият най-важните и основни навици, които са им необходими, когато стават участници в пътното движение", мотивира искането си Тодоров.

На територията на община Бургас има 1 Начално училище, 22 Основни училища и 10 Средни училища, или общият брой училища с деца от 1 и 2 клас са 33. Всяко едно от тези училища разполага с двор, на който може да бъде изградена площадка по БДП.

Съветникът предлага на колегите си в местния парламент да подкрепят предложението му и да възложат на общинска администрация, при изработване на проект за бюджет на Община Бургас за 2020 г., да заложи 66 000 лева, с които да бъдат изградени площадки по БДП във всички 33 бургаски училища, в които учат деца 1 и 2 клас.

Галерия