Питането е входирано от съветника от БСП за България Васил Иванов

Питането е входирано от съветника от БСП за България Васил Иванов

Общинският съветник от коалиция "БСП за България" Васил Иванов с питане до Община Бургас за подмяната на печките на дърва с алтернативно гориво. "Във връзка с програмата на Община Бургас „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово гр. Бургас“, която обхваща „Долно Езерово“, кв. „Лозово“ и к-с „Меден Рудник“ - зони А, Б, В и Районен център, комплексите „Славейков“, „Изгрев“ и „Зорница“ и цели подмяна на печките на дърва и въглища с климатици или пелетни печки, граждани ми споделиха следните проблеми: На прага на зимния период хората все още не са получили своя уред, но за сметка на това още от юли месец са им били взети печките", пише в питането на съветникът.

Той коментира, че така гражданите остават в безизходица - не знаят дали да си закупят пелети, дали да си закупят друг уред или да се откажат от програмата и да се отопляват на дърва.

"В разговорите, които провеждат с отговорните лица им се обяснява, че не могат да им кажат кога и в какви срокове ще им бъдат монтирани новите уреди, а екипите които монтирали палетни печки били 3 и не могат да смогнат", пише още в питането на съветника.

Васил Иванов иска отговори на следните въпроси: Как Община Бургас осъществява контрол дали фирмите изпълнители изпълняват задълженията си по договор и дали се спазват сроковете за монтаж? Защо на са взети отоплителните уреди преди да са им монтирани нови отоплителни уреди? Защо като най-замърсения район в Бургас кв. Долно Езерово не е с приоритет при подмяната на отоплителни уреди? Има ли ангажимент фирмата изпълнител да внесе в домовете на хората отоплителните уреди?