Табаков е входирал питането си в ОбС днес. Снимки Архив Черноморие-Бг

Табаков е входирал питането си в ОбС днес. Снимки Архив Черноморие-Бг

Бургаският независим общински съветник Живко Табаков е отправил питане във връзка с провелия се в края на миналата седмица Фестивал на рибата и виното. "Събитието бе промотирано като място, на което бургазлии и гости на града могат да се насладят на прясно уловена риба и да опитат от селекцията на най-добрите български вина, а една от основните цели на мероприятието бе да спомогне за удължаване на удължаване на сезона.

В първите часове на фестивала обаче медийното и фейсбук пространство бе "залято" от недоволство относно липсата на риба и лоша организация", пише в питането на Табаков. То е входирано в местния парламент и е адресирано до председателя на ОбС Костантин Луков. Под входящия номер, който е с днешна дата, пише: "Да се изпрати на г-н Николов за отговор".

Живко Табаков настоява за отговори, свързани с организацията и провеждането на фестивала. Той се интересува и каква е ролята на фондация "Георги Енчев" в него, чия е концепцията, какви постъпления има по време на провеждането му и други.

Фестивалът на рибата и виното предизвика бурни и противоречиви реакции. Идеята за него е на общинския съветник от НФСБ Ангел Божидаров. Той я промотира още преди три години. При първото обсъждане на докладната му записка в местния парламент обаче тя не срещна подкрепата на колегите му. Тогава се чуха много "за" и "против". Някои от съветниците дори заявиха, че Бургас няма нужда да става един от морските градове, в които ще има такъв фестивал. Пободни форуми радват от години жителите на Царево и Несебър, а празници на виното има в Поморие. Въпреки сериозната съпротива тогава, Божидаров не се отказа и при втория опит докладната му записка бе приета. Първото издание на Фестивал на рибата и виното трябваше да се проведе още същата есен на 2016 година. Фестивалът трябваше да се случи в района на Магазия 1. За целта бе разработен и идеен проект с разположението на щандовете, на които ще се предлагат риба и вино. Въпреки усилията обаче фестиввалът не се случи. Той имаше своята първа среща с бургазлии през есента на 2017 година. Тогава мястото вече бе променено - на площад "Св. св. Кирил и Методий". Тази година фестивалът се проведе на площад "Тройката", а негов организатор бе фондация "Георги Енчев". От бюджета на община Бургас бяха заделени 20 000 лева за провеждането му.

Основното, което се продаваше на двата мобилни ресторанта бе месо. Рибата бе като съпъстващ продукт. А три от шестте вида риби, които се продаваха бяха речни, не морски.

Галерия