За поредна година отдадоха почит към паметта на жертвите на комунизма. Снимка СДС

За поредна година отдадоха почит към паметта на жертвите на комунизма. Снимка СДС

Заупокойна молитва за жертвите от комунистическия режим бе отслужена днес пред паметника в градинката до Апелативния съд. Нейни организатори както винаги досега са СДС - Бургас и Съюзът на репресираните в България.

"С панихидата почитаме паметта на зверски убитите от комунистическия режим невинни хора. Относно това дали 9-ти септември разделя обществото - още веднъж искам да призова хората да спазват българското законодателство. Има закон, който признава комунистическия режим за престъпен, както и решение на Парламентарната асамблея на Европа, което приравнява националсоциализма и комунизма. За жалост това е една срамна дата за българската история", заяви членът на НИС на СДС и общински съветник от РБ Тошко Иванов.
Той, заедно с представители на СДС, д-р Андрей Найденов и членове на  Съюза на репресираните в България положиха цветя в памет на жертвите. Свещ за душите на загиналите запалиха и представители на ГЕРБ, зам.-кметът по строителство в Община Бургас инж. Чанка Коралска, както и много общественици.
"9-ти септември е паметна, злокобна дата в историята на българския народ, когато под егидата на Червената армия - окупатор бе доведена на власт една от най-враждебните партии БКП, в резултат на което бяха избити без съд и присъда над 35 000 души, а 300 000 бяха пратени в лагери и затвори. Ние сме длъжни да отдадем заслужена памет на всички невинно загинали хора", заяви д-р Андрей Найденов.
Заупокойната молитва бе отслужена от свещенослужители на храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас пред паметника на жертвите от комунизма, който бе издигнат по инициатива на СДС и Съюза на репресираните.