СДС: Дянков, отложи ДДС върху туризма за есента законопроект в Народното събрание с искане за отлагането. По разчета на министерството тази ставка ще бъде въведена още през април.

"Посъветвах министър Дянков (финансовия министър Симеон Дянков б.а.) да не се подвежда от тези 5 млн. лева приходи, ако данъка бъде въведен през април, защото това са парите за едно пътуване на наша делегация. Нека имаме силен туристически сезон, за да излезем от кризата. Когато безработицата се покачва, туризмът е една от възможностите за разкриване на нови работни места", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Той пристигна в Бургас с колегите си за заседание на Националния изпълнителен съвет.

Според Димитров, ако ДДС в туризма бъде въведено от пролетта това ще бъде грешка, за която ще се плати висока цена. "Призоваваме кабинета и лично премиера, не само да обещава на туристическия бранш отлагане влизането на ставката, но да го направи наистина. Ние сме готови да бъдем партньор и да го направим заедно, включително сме готови това да е наше предложение и да поемем цялата отговорност", допълни Димитров.

От СДС настояват за смяна на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Причина за това искане е, че в дейността си Агенцията разрешава препроектиране на инфраструктурни проекти, като по този начин за сметка на изпълнението на проекта, се увеличава печалбата на фирмите изпълнители.

"Прокуратурата започва разследване във връзка с дейността на АПИ със същия мотив - препроектирането", заяви Борис Марков, член на НИС на СДС. Сините ще настояват и председателя на АПИ Божидар Йотов да бъде проверен и за принадлежност към структурите на Държавна сигурност.