СДС избира нови общински лидери Общинските организации с членове над 30 души, са длъжни да проведат конференциите най-късно до 31 юли, а тези с по-малък състав – до средата на септември. Предложените дати за отчетно-изборните конференции ще трябва да се дадат най-малко две седмици предварително за съгласуване от НИС на СДС.

Преки са изборите само за общински организации, казаха от "Богориди" 34. Областните съвети се конституират, след като бъдат избрани общинските. Всички кандидати за изборни позиции в структурата на СДС ще трябва да попълнят предварително анкетна карта на СДС с актуализирана информация за себе си.

Съвсем скоро бургазлии ще бъдат запознати и със Стратегическата визия за развитието на България до 2020 г., разработена от СДС. Програмата залага върху създаване на европейски стандарт на живот в България. Тя е в работен вид и ще бъде представена за широка обществена дискусия, както сред всички политически партии, така и сред хората. В стратегията се предлага в страната да има най-ниски данъци в ЕС, да бъде направена реформа в правосъдието, България да бъде биозона в ЕС, да продължи децентрализацията,  като областните управители трябва да  се избират пряко подобно на кметовете.