Позицията на партията касае промените в морския сектор

Позицията на партията касае промените в морския сектор

"Изразяваме сериозните си притеснения относно назначаването на Георги Гвоздейков за служебен министър на транспорта и съобщенията. Нашата позиция е обоснована и се основава на редица фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати", пише в позиция на "Средна европейска класа" по отношение на министъра на транспорта.

"Първо, имаме сериозни съмнения относно интегритета на Георги Гвоздейков. Съмненията за корупция в министерството и липса на прозрачност продължават да възникват във връзка с неговото управление. Ние недоумяваме как за няколко месеца мнението на министър Георги Гвоздейков се е променило на 180 градуса относно политиката по морския транспорт. Защо директорът на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" преди няколко месеца е бил най-добрият избор и избран след конкурс с концепция за развитие на пристанищата, а сега бива освободен, едва няколко месеца по-късно от същия министър, който го е назначил. Явно политиката в морския транспорт се нагажда спрямо смяната на политическата конюнктура и то по времето на един и същ министър, вместо да се води от интересите на държавата", пише в позицията на СЕК.

От партията считат, че "назначаването на лица заподозрени в нарушаване на обществения интерес и обслужване на олигархични интереси е сериозно нарушение на доверието на гражданите в институциите на държавата. Подобни действия подкопават авторитета на държавата и водят до намаляване на легитимността на правителството". От СЕК изразяват съмнение, че Георги Гвоздейков може да защитава обществения интерес и по отношение на назначаването на Анна Натова за зам.-министър на транспорта по морските въпроси.

"Секторът на транспорта е от решаващо значение за развитието на страната и благосъстоянието на гражданите. Необходимо е министърът на транспорта и съобщенията да бъде честен, компетентен и посветен на обществените интереси, което, за съжаление не виждаме в действията на Георги Гвоздейков през последните 10 месеца. Информацията, с която разполагаме е, че следващите действия на министър Георги Гвоздейков, заместник-министър Анна Натова и техните послушни избраници е да бъдат ограничавани товаропотоците към държавния оператор и да бъдат унищожени товарни корабни места на оперираното от държавата "Пристанище Бургас", което би довело до погребване му и съкращаване на хора.

Съществуващите връзки или възможни конфликти на интереси между Георги Гвоздейков и определени бизнес кръгове в сектора на транспорта представляват сериозна заплаха за обективността и независимостта на решенията, които той може да вземе като министър. Ярък пример за това са наскоро новоназначените директори на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Пристанище Бургас" АД. Такива обвързаности може да доведат до предпочитане на определени частни интереси пред обществените, което не е приемливо за нас", пише в позицията на СЕК.

Оттам призовават министър Гвоздейков да разсее тези съмнения с реални действия в защита на обществения интерес или ако не го направи, премиера да преразгледа своето решение и да избере транспортен министър, който ще възстанови доверието на гражданите и ще работи за благото на страната, а не за лични и корпоративни интереси.