Две момчета, облечени в национални носии, влязоха в ролята на секачи на монети. Снимки Лина Главинова

Две момчета, облечени в национални носии, влязоха в ролята на секачи на монети. Снимки Лина Главинова

В истинска атракция се превърна сеченето на монети по случай Националния празник на Република България - 3-и март. Показното събра десетки мераклии, желаещи да получат монетата, на която е написано "140 години свободна България". Облечени в национални носии Антон Дандуков и Радостин Генчев, влязоха в ролята на монетарници. Над 800 монети "140 години свободна България" отсякоха двамата младежи.

Монета получи всеки, който дойде на празничния концерт по случай 3-и март в Държавна опера Бургас. Двучасовият  празничен спектакъл се организира от Община Бургас и бе разделен на две части. В първата - на сцената на Държавна опера Бургас се изявяваха всички хорови групи и формации от морския град. Стартът бе даден с изпълнение на солисти на Операта. След това на подиума се качиха хор "Родна песен" с диригент Левон Манукян, възпитаниците на Пепа Запрянова и ангелогласните певци от формация "Фортисимо" с диригент Милена Добрева.

Патриотичните и възрожденски песни звучаха на фона на видеостената с кадри от култовите български филми "Опълченците на Шипка" и "Време разделно". Първата част на празничния спектакъл "140 години свободна България" завърши с колективно изпълнение на националния химн, както и на "Многая лета". Стоттиците зрители, дошли в залата на Държавна опера Бургас, станаха на крака, за да чуят "Мила, родино". След пауза, от 16.30 часа зрителите ще се насладят на изпълненията на фолклорен ансамбъл "Чинарите".

Галерия