На 23-ти септември ще започне астрономическата есен. Снимка Лина Главинова

На 23-ти септември ще започне астрономическата есен. Снимка Лина Главинова

Тази година месец септември ще започне с топло и слънчево време, предаде vesti.bg. На 1-ви септември ще бъде слънчево, с температури между 28 и 34 градуса, за София - около 29 градуса. В неделя, 2-ри септември, температурите ще се повишат с още около градус и ще бъдат между 29 и 35 градуса.

Следващата седмица ще започне отново с високи температури и много слънце. Във вторник ще се заоблачи и ще има гръмотевични бури, предимно в Западна и Централна България, където и температурите ще се понижат с няколко градуса. Очакваните максимални температури са в широк интервал – в Западна България ще бъдат между 23 и 26 градуса, за София около 23 градуса. В Северна България ще стигат до 31 градуса, в Южна – до около 33 градуса, а по Черноморието ще бъдат около 28-29 градуса.

В сряда се очаква да превали и прегърми на повече места в страната. Температурите ще се понижат още малко и ще бъдат между 20 и 28 градуса, за София около 22 градуса. На празничния 6 септември температурите ще бъдат между 25 и 28 градуса, очаква се и валежите да спрат. В петък, събота и неделя времето ще се стабилизира, валежи не се очакват, ще има повече слънце, а и температурите ще бъдат приятни – между 26 и 30 градуса. 

"Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 28 и 33 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса", съобщи за БТА синоптикът Красимир Стоев.

По думите му през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

През повечето дни и от второто десетдневие се очаква променливо време, с температури около нормата. Превалявания ще има около 11, 15 и към 18 септември. През последните дни от десетдневието температурите ще се понижат и при изясняване в края на периода по високите полета се очакват и първите слани.

През третото десетдневие на месеца температурите ще бъдат близки и по-ниски от обичайните. Вероятност за бури и валежи има около 22, 25 септември и в края на месеца.

Фазите на луната през септември са: на 3-ти септември - последна четвърт, на 9-ти - новолуние, на 17-ти - първа четвърт, и на 25-ти септември - пълнолуние.

"На 23-ти септември в 4 часа и 54 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен", информира Красимир Стоев.