Не Министерството на образованието и науката, а пандемията затваря училища, заяви министър Денков

Не Министерството на образованието и науката, а пандемията затваря училища, заяви министър Денков

"Сертификатите за преболедували и тестването на преподавалите два пъти седмично са възможности да направим училището по-сигурно. Зеленият сертификат не означава непременно, че учителите трябва да са ваксинирани". Изявлението  на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков е цитирано на фейсбук страницата на МОН.

Министърът припомня, че около 36% от педагогическия състав е със завършен имунизационен цикъл, още около 20% са преболедували. "Тези хора могат веднага да влязат в клас. За останалите, които не желаят да се ваксинират, тестовете са вариант", казва Денков. По думите му заради високата заболяемост няма как да се продължи без тестване и филтър на входовете на училищата. Алтернативата е локдаун и продължително онлайн обучение. Статистиката от последните две седмици сочи, че на ден по около 500 деца се разболяват и училищата в тъмночервените области вече не са толкова безопасни места за тях.

"Не Министерството на образованието и науката, а пандемията затваря училища. Ние осигуряваме обучението в електронна среда, когато присъствените учебни занятия са прекратени със заповед на министъра на здравеопазването. Ние правим всичко възможно, за да има максимално дълго присъствено обучение. Решенията за преминаване в онлайн обучение вече се вземат на ниво община, а не на област. Така дори в тъмночервените области има работещи училища", думи на просветния министър.