Плочите на оградата пред Руския паметник са изкъртени. Снимки Лина Главинова

Плочите на оградата пред Руския паметник са изкъртени. Снимки Лина Главинова

Сещаме се за паметниците в Бургас само по празниците. Това не е многословно твърдение, а наше наблюдение. Нужно е само да посетим например паметника на руските освободители, който се набира в близост до спортната площадка на сградата на двете гимназии - Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" и Профелирана гимназия за романски езици "Георги Сава Раковски".

Паметните плочи са свързани с полк. Лермонтов – едната е на къщата, където той е живял по време на престоя си в Бургас, а другата е на мястото, където е отслужен молебена при посрещането му.

Паметникът на руските освободители, където се провеждат ежегодните тържества за освобождението на Бургас и националния празник – 3 март е на мястото, където бургазлии посрещат на 6 февруари 1878 г.  с хляб и сол "Летящия отряд" на полковник Лермонтов, донесъл Освобождението на Бургаски регион от османско иго. След наше проучване, установихме, че има много малко данни за строежа на паметника. Според информация  от Историческата експозиция на Регионален исторически  музей архитект на паметника е Стоян Николов (за съжаление нищо повече не се знае за него б.а.). Паметникът се състои от пилон и хоризонтално тяло. Изграден е от бетон, облицован с варовик, строен е през 1944-1946 г. В съседство до него се намира гроб на загинали съветски офицери, загинали на 2.03 1944 г. при обезвреждане на мина край Поморие. Гробът е оформен с рамка, облицована с мраморни плочи . Размери 2.10/3.25 м. До тук добре самите паметници са поддържани на ниво. При наша репортерска проверка обаче забелязахме, че част от гранитните плочи, ограждащи градинката с  двата паметника са изпочупени и са в неугледен вид. Това бе видяно и от присъстващите  по време на тържествата на 6 февруари т. г., когато бургазлии отдадоха почит за освобождението на града от турско иго. Репортер на "Черноморие" алармира представители на Община Бургас за окаяното състояние на оградата. Към днешна дата счупените плочи бяха прибрани, но оградата все още не е възстановена. Надяваме се че до 3 март - националния празник ще бъде направено необходимото.

В Бургас има още няколко знакови места, свързани с освобождението на Бургас от османско иго. Едно от тях е  паметникът на починалите руски войници по време на освободителната Руско - турска война. Той се намира в Морска градина до Летния театър. Паметникът е строен от руските войници, направен е от бял мрамор с височина 4 м. Наричат го паметник на руския лазарет, защото тук е имало болница за ранените и болните. Руски войници от 24 пехотна дивизия поставят този мемориал в памет на другари си от 93-ти иркутски и 94-ти енисейски пехотен полк, починали от холера в края на Руско-турската война 1877-1878 г. Освен двата мемориала  в Бургас има поставени две паметни плочи. Те са свързани с полковник Александр Михайлович Лермонтов – едната е на къщата, където той е живял по време на престоя си в Бургас (6 февруари - 29 март 1878 г.), намира се на улица "Алеко Богориди" и улица "Лермонтов". На нея пише "Вв тоя дом е пребивавал... Александр Михайлович Лермонтов – командир на 13-ти драгунски полк, освободил града от османско иго". Има и още една паметна плоча свързана с освободителя на Бургас, която е по - малко  е известна и тя е поставена на Арменската църква. На това място на 6 февруари 1878 г. е отслужен благодарствен молебен за освобождението, на което лично присъства Лермонтов.

Галерия