Заради извънредната епидемична обстановка, сесията няма да се проведе присъствено. Снимка Архив Черноморие-бг

Заради извънредната епидемична обстановка, сесията няма да се проведе присъствено. Снимка Архив Черноморие-бг

Последната за годината сесия на Общинския съвет в Средец ще се проведе непресъствено, а гласуването ще стане с протокол, научи "Черноморие". Тя е насрочена за 16-ти декември, а докладните, които са включени в дневния ред са 12 на брой. На предишната сесия съветниците гласуваха възможността за непресъствено провеждане на настоящата, заради усложнената епидемична обстановка на територията на общината и в страната.

Член 28 а алинея 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация дава възможност сесиите да се провеждат чрез конферентна връзка и видеонаблюдение, когато е осигурено техническото обезпечаване за това. Местният парламент в Средец обаче не може да изпълни това изискване. В този случай сесията може да се проведе неприсъствено, а гласуването да става чрез предварително подготвен формуляр. Образецът на този формуляр е изготвен и той ще бъде раздаден на всички 17 съветници. Те вече са получили докладните записки. Различното при този вид провеждане на сесии е, че всеки съветник ще попълни формуляра и срещу всяка докладна записка ще запише как гласува - за, против или въздържал се. Той може да напише и мотивите си за начина на гласуване. Но няма да може да се изкаже т.е. дебати по докладните записки няма да има. Обобщените резултати от формулярите на съветниците ще влязат в протокола на заседанието.

"Направил съм нужните консултации с политическите партии и с председателите на комисии. В понеделник ще решим дали в деня на сесията ще посетя на място всеки съветник и ще получа срещу подпис попълнения от него формуляр с гласуването му или всеки един ще си донесе документа в ОбС", каза пред "Черноморие" председателят на местния парламент в Средец Динко Цъцаров.