Марианна Костова е една от 57-те медици, които получиха сертификати на днешната церемония. Снимки Черноморие-бг и личен архив

Марианна Костова е една от 57-те медици, които получиха сертификати на днешната церемония. Снимки Черноморие-бг и личен архив

Бургазлийката Марианна Костова - сестра на художника Румен Статков, бе сред отличените 57 медици, които бяха на първа линия в борбата с COVID-19 през изминалата година. Те получиха сертификати от Комплексния онкологичен център в Бургас и грамоти с ваучери за посещение на остров "Света Анастасия" от Община Бургас за активното си участие в борбата с инфекцията.

57 медици от COVID отделения със сертификати и ваучер за Острова

Марианна Костова работи като реанимационна сестра в КОЦ. Миналата година, когато започнаха да разкриват COVID отделения в болниците и ОАИЛ на КОЦ-а, която се помещава на VII-ия етаж на УМБАЛ - Бургас става едно от тях. Там работи и медицинската сестра Марианна Костова. Тя прекарва в това отделение месец и половина заедно с още седем сестри и четирима лекари. "Грижих с другите сестри се за пациентите, настанени на четирите интензивни легла. Давахме по 12-часови дежурства. Беше тежко", сподели пред "Черноморие" реанимационната сестра. На тези легла са лекувани най-тежките случаи на пациенти с установена корона вирусна инфекция. Оттам са минали заболели мъже и жени на възрас от 50 до 70 години, накои от които с тежки съпътстващи заболявания. "Въпреки усилията, които положихме с колегите и добрата апаратура имаше летални изходи", сподели Марианна Костова. На част от пациентите се е наложило да бъдат интубирани, за жалост след това те са загубили битката с коварната болест.

За всички медици, които работиха в COVID отделенията, пандемията бе предизвикателство и изпитание. Някои от тях се срещнаха с болестта. Едни я прекарала леко, други по-тежко. Някои медици не успяха да се преборят и си отидоха от този свят. А тези, които се възстановиха, още на следващия ден се връщаха на работа в отделението, за да лекуват пациентите с инфекция.

В КОЦ - Бургас в края на януари затвориха двете отделения за пациенти с корона вирусна инфекция. "Имаме 16 легла, които са на разположение и в случай на нужда могат отново да бъдат използвани. Затова там не настаняваме други пациенти", каза за "Черноморие" проф. д-р Христо Бозов - управител на КОЦ - Бургас. Около 25% от работещит там вече се ваксинираха, а между 15 и 20% от медиците са се срещнали с инфекцията и имат антитела.

Галерия