DSC_5906

DSC_5906

Шапки като за кралско семейство в Казиното

"Доменико Микелачи" в град Синя, област Тоскана може да бъде видяна през следващите две седмици. Експозицията е част от програмата на "Дни на Тоскана" в Бургас. Инициативата е на Асоциация за приятелство между България и Италия и се реализира съвместно с Община Бургас.

DSC_5900

Посетителите могат да видят уникални експонати, изработени от слама, както и дървена форма за шапки от 1930 година, шапка с кръстна плетеница от естествено лико и рипсена лента, мостра от рафия от 1950 година и други. Предметите и шапките са от музея "Доменико Микелачи" в Синя. През далечната 1714 година той прави революция в производството на сламени шапки. Днес музея в тосканския град носи неговото име.DSC_5872DSC_5887

Освен гостуващата изложба от Италия, в зала "Александър Георгиев - Коджакафалията" са подредени шапки, родно производство на модна къща "Беллора". Те показват тенденциите в производството на летни шапки, официални шапки, филцови шапки и други.

"В тази изложба може да видим изящество и красота. Тя е още едно доказателство, че занаятите, които са популярни у нас и в Италия са съхранени и до днес", каза при откриването заместник-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева. "Това са шапки, предпочитани от кралското семейство, от филмови и музикални звезди", допълни Мариета Ханджиева - старши експерт "Връзки с обществеността и протокол" в общината.