Обичам да експериментирам със солта. Тя се предлага в толкова много разновидности, вкусове, текстури, дори цветове, споделя шеф Петров. Снимка Гранд хотел и СПА Приморец

Обичам да експериментирам със солта. Тя се предлага в толкова много разновидности, вкусове, текстури, дори цветове, споделя шеф Петров. Снимка Гранд хотел и СПА Приморец

Как да създавате още по-изкусителни ястия, които да радват и небцето, и очите? Тайната споделя шеф Краси Петров. Главният готвач на Средиземноморски ресторант „Салини“ определено знае как да добави щипка изкушение към всяко ястие. Освен, че твори от дълги години на кулинарната сцена, в свободното си време той си почива като рисува. Ето кои са любимите подправки на маестрото.

„Обичам да експериментирам със солта. Тя се предлага в толкова много разновидности, вкусове, текстури, дори цветове. Достъпни са не само за кулинарни специалисти, но и в много магазини с фокус върху гурме предложенията. За телешко и салати предпочитам персийска синя сол. Дължи името си на много интересното оцветяване на част от кристалите. Богата е на калий и се добива от солни мини в Иран. Има фин, мек вкус, като същевременно е по-едра като структура. Препоръчва се и за морски дарове и трюфели“ – споделя шеф Петров. „За риба, използвам цитрусова сол. Тя е с прекрасен отличителен аромат на лимон и има яркожълт цвят. Добавя изключителна свежест и ярък вкус, който определено грабва сетивата“, споделя главният готвач на „Салини“.

„Към морските дарове добавям нишки пеперончино. Власинките от люти чушки добавят нотки пикантност и отлично резонират с подобни специалитети. Експериментирам и с пипера, като използвам зелен, розов, бял – за меса, маринати. Опитайте и открийте кой най-добре отговаря на вашите вкусове“ – разказва шеф Петров. „Изключително интересна добавка към ястията, които допълват не само техния вкус, но добавят разкошна визия, са планинските цветенца от Южен Тирол, които са много ароматни и цветни и превръщат всяка чиния в разкошна картина“ – издава още тайни главният готвач. „Важен е и зехтинът. В „Салини“ използваме маслиново масло от района на Малага, отличено като най-добро в света на световното изложение на зехтини в Ню Йорк“, допълва той.

„Използвайте смело подправките и експериментирайте, като винаги помните, че тайната е в добавянето на точното количество. Трябва да знаеш, кога да спреш – може би това е най-тънкия и важен момент“, приключва разговорът Краси, за да се завърне към своето царство, което управлява умело вече няколко години – огромната кухня на ресторанта на гранд хотел и СПА "Приморец".

След броени дни, Средиземноморски ресторант „Салини“ ще предложи на Бургас и неговите гости изключително ново меню, с впечатляващи вкусни предложения без аналог в града. Още един повод, да включите хотелските ресторанти в своята кулинарна карта – определено има защо, когато ги управляват смели визионери, които създават шедьоври на световно ниво.