Илшат Шарафутдинов - председател на Управителния съвет на Лукойл Нефтохим постави цветя пред паметника Альоша. Снимка Черноморие-бг

Илшат Шарафутдинов - председател на Управителния съвет на Лукойл Нефтохим постави цветя пред паметника Альоша. Снимка Черноморие-бг

"Лукойл" има добра комуникация с държавните институции и на този етап няма заплаха за работата й. Това заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов. Той дойде пред паметника Альоша, за да постави цветя по случай днешния 9-ти май.

"Лукойл Нефтохим Бургас" може да преработва и друг нефт, освен руски. При незабавна забрана на руския нефт обаче, може да възникнат трудности и бургаската рафинерия да спре работа. Ако спрат веднага танкерите, ако това стане много бързо, да ще имаме проблем", обясни Шарафутдинов.

"Никой не може да каже дали можем да преработваме друг нефт, докато не ни кажат – ето го и виж дали можеш. Ние имаме много сложни системи за инженерни разчети, за да кажем теоретично дали възможно. После трябва да бъде отработена логистика, технология, цена, да се намерят танкери, някой да ги застрахова и докара тук. Можем да обработваме алтернативни, но колко процента ще можем да изкараме - 90%, 93% или 95%, Накратко, можем да преработваме алтернативен нефт, но дали ще спрем или ще работим и ще извадим високо качество, никой не може да каже", допълни Илшат Шарафутдинов.