До края на седмицата ще бъде сключен договор с медицинска лаборатория. Снимка Лина Главинова

До края на седмицата ще бъде сключен договор с медицинска лаборатория. Снимка Лина Главинова

Ще направим всичко възможно да запазим болницата в Поморие. До края на седмицата ще бъде сключен договор с външна медицинска лаборатория. Няма да оставим хората без възможност за лечение. Това каза пред "Черноморие" д-р Георги Паздеров - шеф на Регионална здравна инспекция. "Ще се наложи и да се преструктурират звена, но това е временно решение на проблема", допълни Паздеров.

МБАЛ Поморие обслужва общините Поморие и Несебър. Общият брой на живеещите в двете общини е 75 000 души. Те търсят лекарска помощ в здравното заведение, което е в тежко финансово положение. Болницата има дълг в размер на 670 000 лева, в това число 80 000 лева неизплатени надлимитни средства от Националната здравно осигурителна каса. 370 000 лева от борчовете са текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 000 лева за заплати на персонала.

"МБАЛ Поморие не е фалирала. МБАЛ Поморие затваря защото няма персонал. Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие", коментира кметът  на морската общинаИван Алексиев.

Община Поморие е финансирала МБАЛ - Поморие с близо 300 000 лева само през 2017 г. Поддържа сградния фонд и закупува нова апаратура. Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ Поморие. "Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна", смята кметът Алексиев.

Галерия