Експертизите ще установят дали боклука е токсичен, каза прокурор Чинев (в средата). Снимка Лина Главинова

Експертизите ще установят дали боклука е токсичен, каза прокурор Чинев (в средата). Снимка Лина Главинова

Морфологията и токсичността на съдържанието в 20-те контейнера с боклук, нерегламентирано внесен от Италия, ще бъдат проверявани чрез специализирана експертиза. "Целта е да бъде установено дали намереното в контейнерите е токсично и това се прави чрез способите на разследването", коментира окръжният прокурор Георги Чинев.

Контейнерите бяха открити на 18-ти януари на пристанище "БМФ Порт - Бургас" ЕАД. Районната прокуратура още тогава образува досъдебно производство То е по член 353 г, ал. 1 от Наказателния кодекс. Цитираният текст от Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната.

Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в град София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

В резултат на извършени понастоящем действия по разследването е установено несъответствие на декларирания, с част от фактически наличния отпадък.

На брифинг в прокуратурата преди малко повече от половин месец прокурор Чинев обяви, че откритият отпадък в контейнерите не е радиоактивен.