Всички ограничения в страната падат от 9-ти февруари. Снимката е илюстративна

Всички ограничения в страната падат от 9-ти февруари. Снимката е илюстративна

Българските граждани, които пътуват до Швеция, вече няма да представят свързaни с COVID-19 удостоверителни документи, за да могат да влязат в страната. По информация на посолството ни в Стокхолм, считано от 9 февруари отпадат всички ограничения, в това число изискването за представяне на зелени сертификати, при влизане в Швеция на пътници от държавите - членки на ЕС и Шенгенското пространство.

В срок до 31 март остава в сила забраната за влизане в ЕС през територията на Швеция на пътници от трети страни (държави извън ЕС и Шенген). Изключенията от действието на тази забрана са изброени тук: https://mfa.bg/bg/situationcenter/32781.

Също от 9 февруари отпадат ограничителните противоепидемични мерки, прилагани досега на територията на Швеция, включително изискването за представяне на зелен сертификат за посещение на публични места.

При нужда от съдействие българските граждани в Швеция могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Стокхолм на следните телефонни номера: +46 8 20 25 27, +46 8 723 09 38, +46 8 20 67 13, както и на дежурен телефон в извънработно време: +46 707 797 155. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на посолството: [email protected],  [email protected].